A Mulan Amerikában csak streamingen debütál, nálunk viszont mozikban

A koronavírus-járvány miatt sokáig tologatták a Disney élőszereplős Mulan feldolgozását. Most a stúdió bedobta a törölközőt, rögtön streamingen debütál majd a legnagyobb piacokon, ahol elérhető már a Disney+.


A koronavírus-járvány egyik legnagyobb blockbuster áldozata a Disney élőszereplős Mulan feldolgozása, amit eredetileg márciusban mutattak volna be a mozik. A lezárások miatt eltolták júliusra a premiert, ezután augusztus 21-re módosult a bemutatója, végül pedig nemrég teljesen kikerült a Disney premiernaptárából. A stúdió sokáig bízott benne, hogy Kínában majd be tudja mutatni, de a vírus megelőzésével kapcsolatos intézkedések ezt sem teszik egyelőre lehetővé, így ott továbbra is kivárnak.

Most végül úgy döntött a Disney, hogy egyenesen a Disney+-ra küldi a filmet mindenhol, ahol már elérhető a szolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy Amerikában, Kanadában és Új-Zélandon szokatlan módon teljesen elkerüli a mozikat majd a nagy költségvetésű kalandfilm, ami végül szeptember 4-én debütál streamingen – írja a Vulture.

Azért nem csak egy előfizetés árába fog kerülni

Az előfizetőknek nem lesz ingyenes a film, az előfizetési díjon felül fizetniük kell a nézőknek további 30 dollárt, vagyis kábé 8 ezer forintot, hogy kvázi kikölcsönözhessék a filmet a platformon. Hasonló modellel lehetett kölcsönözni a mozikat szintén elkerülő Trollok a világ körült, ami ezzel a módszerrel közel 100 millió dolláros bevételt generált.

Ugyanakkor ezt a modellt nem a Mulan típusú filmekre találták ki, amiktől világszerte milliárdos bevételt szoktak remélni a mozikban. Így biztosan nem fog annyi bevételt termelni, mint amennyit vártak volna a filmtől normális körülmények között. Sokkal inkább veszteségcsökkentés lesz ez a megoldás a cég részéről, ha csak váratlanul nem lesz több száz milliós bevételük ezzel a módszerrel.

A cég éppen ezért állítja, ez most egy kivételes eset a járvány miatt, más nagyreményű filmjét továbbra is a mozikban tervezik bemutatni. Éppen ezért a két régóta tologatott szuperhősfilmjük, a nálunk forgatott Fekete özvegy és az Új mutánsok továbbra is szerepel a bemutatónaptárban.

Nálunk előbb jön és a mozikba!

Mivel ez a döntés csak azokat a térségeket érinti, ahol elérhető már a Disney streamingszolgáltatása, több országban (például náéunk is) pedig elkezdtek kinyitni már a mozik, így nem mindenhol kerüli el teljesen a mozikat a film.

Varga Ferenc újságíró kérdésére a Mulan magyar forgalmazója elárulta, hogy nálunk a tervek szerint az amerikai premier előtt és mozikban mutatják be a filmet, a Tenet mintájára – méghozzá augusztus 20-án.

A figyelmetekbe ajánljuk