Christopher Nolan filmjét nálunk előbb bemutathatják, mint Amerikában

Christopher Nolan rosszabbkor nem is akarhatta volna bemutatni Tenet című új filmjét: a koronavírus-járvány miatt sokáig tologatták a premier dátumát, míg végül határozatlan időre ki is került a bemutatónaptárból, raádásul még Kínával is meggyűlt a baja.


Több filmmel is előfordult, hogy a koronavírus-járvány és a karantén miatt végül mozi helyett rögtön streamingen debütált. Ez történt a Trollok a világ körüllel is például, ami egész szép bevételt hozott így is. Christopher Nolan viszont makacsul ragaszkodik hozzá, hogy új filmjét, a Tenetet moziban láthassa először a közönség. Ennek viszont egyelőre több akadálya is van.

Beelőzhetjük vele Amerikát

A film bemutatóját folyamatosan tologatták, most viszont Amerikában határozatlan időre teljesen kikerült a Warner Bros. premiernaptárából, így kérdéses, mikor mutatják be az ottani vírushelyzet miatt. A Washington Post újságírója, Steven Zeitchik stúdiós forrásaitól úgy tudja, hogy a bemutatóra a terv a Labor Day hétvége, vagyis a munkásmozgalmakat ünneplő amerikai nemzeti ünnepnap hosszúhétvégéje, ami idén szeptember 4-re esik.

Saját forrásai szerint egyébként világszerte előbb be fogják mutatni a mozik a filmet, mint Amerikában, auguszutus 26-án akár már mozikba is kerülhet a legtöbb helyen.

Ez azért is valószínűnek tűnik, mivel a világ nagy része sokkal előrébb jár koronavírus-kezelés terén, mint az Egyesült Államok: például a mozik már nálunk is újranyitottak, szóval a lehetőségek akár adottak is lennének. Az IndieWire szerint valószínűleg Amerikában fogják utoljára bemutatni a filmet a világon, egészen szokatlan módon.

Kínának túl hosszú a film

Unsplash / Fay Lee

Ugyanakkor a film bemutatása Kínában, az egyik legnagyobb mozis piacon újabb akadályba ütközik. Kínában nemrég újra kinyitottak a mozik, a tervek szerint pedig augusztus 12-én be is mutatják ott a Tenetet, ugyanakkor a járvány elleni védekezés jegyében csak olyan filmet lehet vetíteni, aminek a játékideje nem haladja meg a kétórás hosszt, hogy egyelőre minél kevesebb ideig legyenek tömegben az emberek.

A Tenet viszont nagyjából két és fél órás, szóval fél órát ki kellene vágni a filmből, amit valószínűleg Nolan nem fog engedni. Most van nagyjából négy hetük eldönteni, hogy tovább tolják ott is a filmet vagy lerövidítik. Tekintve, hogy egyelőre például Pekingben még nem nyithatnak ki a mozik, ahogy a nagyobb városokban sem, csak a kisebb településeken, jó eséllyel tolni fogják a bemutatót – számol be róla az IndieWire.

Forrás: Indiewire

A figyelmetekbe ajánljuk