Fellendült a műkereskedelem, mióta átkerült az online térbe

Egy új vásárlói réteg jelent meg az online aukciókon, ami miatt a duplájára emelkedhetett a műkereskedelmi tranzakciók száma a tavalyi évben.


A tendenciák azt mutatják, hogy egy teljesen új réteg jelent meg azokon az online tereken, ahol műkincseket lehet vásárolni. Az aukciók fellendülése a műtárgypiacon is jelentős változásokat hozhat.

A fellendülés oka lehet többek között az is, hogy a karanténhelyzet alatt felerősödött a lakótér fontossága, így a dekorációk szükségessége is. Az Art Market Report szerint a klasszikus művek mellett nőtt a kortárs nyomatok, grafikák iránti kereslet is. Az Art Basel és az UBS műkereskedelmi elemzése alapján 2020 az online értékesítés kulcsévének tekintendő.

A járványhelyzet legelső évében az online műkereskedés 12,4 milliárd dolláros bevételt hozott. Ez az éves forgalom negyedének felel meg, kétszerese a 2019-es számoknak. Új vásárlók jelentek meg a piacon, tehát nőtt az a réteg, amely a műgyűjtést progresszív életformának tekinti. Ezeknek az embereknek nem csak nyereséget jelent a befektetés, hanem nagyon magas élvezeti értékkel is járnak az alkotások.

A felmérés alapján a bevétel majdnem fele, vagyis 41 százaléka a modern, 25százaléka a háború utáni, míg 16 százaléka a kortárs művek eladásából származott. Ez a megoszlási arány nem változott, de a kortárs nyomatok eladási aránya 2 százalékkal nőtt, ami azt jelenti, hogy több az örömvásárló, mint eddig. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé ismert nevek és az alacsony értékű műtárgyak is jól teljesítenek az aukciókon.

A Virág Judit Galéria ennek fényében április 23-án megtartja első grafikai aukcióját, 24-én pedig kortárs árverést szerveznek.

Hazánk egyik legismertebb műgyűjtője és műkereskedője Nudelman László, aki szerint érdemes megismerni a művész életművét, mielőtt vásárlunk. Szerinte a gyűjtés igazi szenvedély. Nudelman úgy véli, ha valaki lakásába 8-10 festményt gyűjtene, ahhoz nem árt szakértői tanács kérése, a komoly gyűjtéshez pedig mély érdeklődés kell a képzőművészet iránt. Örökérvényű tanácsa, hogy mindenképp olyan művet válasszunk, ami igazán tetszik nekünk.

Tavaly a hazai kortárs TOP 10-ben szerepeltek többek között Reigl Judit, Bak Imre, Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona művei is.

(Forrás: Fidelio)


A figyelmetekbe ajánljuk