robot és emberi kéz érintkezik

Előállították mesterséges bőrt, ami akár a jövő robotjait is boríthatja

Hogy még emberibbek legyenek. De számos más dologban is hatalmas segítséget nyújthat.


Az ausztrál RMIT Egyetem kutatói nagy előrelépést tettek a mesterséges bőr végleges kifejlesztéséhez: sikerült egy olyan prototípust fejleszteniük, ami úgy reagál a fájdalomra, mint az emberi bőr.

Ez azért is jelent áttörést, mert ugyan eddig is folytak különböző – eredményes – kísérletek a mesterséges bőr megalkotásához, de még soha senkinek nem sikerült az emberi érzékeléshez hasonló reakciókat kiváltani.

Az új fejlesztés azonnal, és pont úgy reagál a fájdalomra, akár az emberé, ha erős nyomás, szúrás vagy bármilyen fájdalom éri.

A még csak prototípusként működő "bőr" az egyetem kutatói szerint egészen vékony, nyújtható elektronikus részekből áll, amely kellően érzékeny ahhoz, hogy érzékelje a hőmérsékletet, illetve különbséget tudjon tenni egy egyszerű tűszúrás és egy késszúrás között. A felületét pedig agyszerű memóriacellákkal borították be.

RMIT

Még hosszú időnek kell eltelnie, hogy rendeltetésszerűen használják a mesterséges bőrt, de rengeteg problémára nyújthat megoldást. Például teljesebb életet élhet, akinek protézisre lesz szüksége. Vagy, ami elsőre meg távolibbnak tűnhet: a robotokat ilyen felülettel boríthatják majd be, hogy az emberek kevésbé féljenek tőlük.

(Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk