Tudósok mechanikus fákat hoznának létre, hátha tisztább lesz tőlük a levegő

Tudósok mechanikus fákat hoznának létre, hátha tisztább lesz tőlük a levegő

Ezerszer hatékonyabbak lesznek, mint a valódiak.


Az Inverse című lapban tegnap megjelent új interjúban Klaus Lackner, az Arizonai Állami Egyetem professzora, a közvetlen levegőbe történő szén-dioxid-leválasztás és -tárolás úttörője kifejtette mechanikus fáinak ötletét és a szén-dioxid közvetlenül a levegőből történő leválasztásának jövőjét az éghajlatváltozás megakadályozása érdekében.

Ezek a magas, függőleges, kémiai gyantával bevont korongok oszlopai, körülbelül 152 centi átmérőjűek, a korongok egymástól körülbelül öt centi távolságra vannak, mint egy lemezköteg. Ahogy a levegő átfújja őket, a korongok felülete elnyeli a CO2-t. Körülbelül 20 perc elteltével a korongok megtelnek, és egy hordóba süllyednek. Vizet és gőzt küldünk be, hogy a CO2-t egy zárt környezetbe juttassuk.

mondta Lackner.

2021 júliusában az ASU bejelentette, hogy Lackner 2,5 millió dolláros támogatást kapott az Energiaügyi Minisztériumtól a CO2-leválasztó eszközeinek fejlesztésre. Lackner akkoriban három farmot tervezett, amelyek napi 1000 tonna CO2-t tudnának elnyelni. Ezzel pedig ez lenne az első ilyen farm a világon. A tervek szerint 2022 áprilisában nyitja meg kapuit.

Azonban Lackner interjújában akadt néhány szembetűnő dolog: szinte minden globális felmelegedés mérséklési technika tökéletlen. A kutató elmagyarázta, hogy az ő fái kevesebb energiát használnának, mint más intenzív szén-dioxid-leválasztási projektek, de arra is figyelmeztetett, hogy miért kulcsfontosságú a jobb szén-dioxid-tárolás - különben az unokáink csak az általunk leválasztott szén-dioxiddal fognak küzdeni, aminél még mindig lehetne sokkal kedvezőbb megoldás.

Tehát alapvetően semmi sem tökéletes. De valamit tennünk kell. A legtöbb környezetbarát törekvésnek vannak előnyei és hátrányai, de mindenképp fontos, hogy haladhatunk előre, miközben egyre jobb technológiákat fejlesztünk ki a Föld megmentésére.

A figyelmetekbe ajánljuk