A sokszínű szén-dioxid
Üvegházhatású gáz, ami a légkör felmelegedéséért felelős – legtöbben talán erre gondolnak, ha a szén-dioxid (CO₂) szóba kerül. Ami igaz is, de az is igaz, hogy ennek a ma sokat kárhoztatott hatásnak előnye is van.
Hiszen a CO₂ jelenléte nélkül Földünk hőmérséklete átlagosan mintegy 30 Celsius fokkal (!) lenne alacsonyabb.
Ez a színtelen, mégis sokszínű gáz azonban számos további területen könnyíti meg az életünket, köztük is leginkább az élelmiszeriparban. A 2016-ban közel 20 millió tonnás globális CO₂-piac 60-70%-át ez az iparág és a szénsavas italgyártás tette ki. A fennmaradó hányad egy részén az ipar egyéb szegmensei osztoztak, ahol például szárazjégként hűtésre és felülettisztításra használják.
De a szén-dioxidot szilárd állapotában hűtőközegként, vagyis akár -78 °C fokos szárazjégként romlandó élelmiszerek hűtésére, fagyasztására és szállítás közbeni hűtésére is alkalmazzák. Bakteriosztatikus védőgázként pedig – gyakran nitrogénnel keverve– felvágottak, sajtok, pékáruk, chipsek stb. hosszabb eltarthatóságát biztosítja.
Mi köze a bornak a szén-dioxidhoz?
Freepik
Ha vitorlázás, akkor Balaton, ha pedig Balaton, akkor egy ilyen cikkből nem maradhatnak ki a kiváló balatoni borok sem. Jó, jó, de mi köze a bornak a CO₂-hoz? Nos, nagyon is sok! Íme néhány példa.
- Szüret
Szüretkor sokszor melegebb az idő az ideálisnál, de az is előfordulhat, hogy a feldolgozás helye viszonylag messze van a szőlőültetvénytől. Ilyenkor úgynevezett szénsavhó adagolásával előzik meg, hogy az erjedés idő előtt beinduljon, és vadélesztők tegyék tönkre a cefrét. A szénsavhó azért is ideális, mert olvadáskor szublimál, vagyis nem keletkezik víz.
- Cefrehűtés
A bogyók zúzásakor, illetve préselésnél is adagolhatnak szárazjégpelletet a cefréhez a hűtés érdekében.
- A must tisztítása
A folyamatosan derített mustot egy nyomásálló tartályban CO₂-dal telítik, majd egy atmoszférikus nyomású edénybe vezetve a mustból kiválik a pelyhesedett csapadék. A végeredmény egy szennyeződésektől mentes, tiszta folyadék.
- Borfrissítés
A hozzáadott szén-dioxid frissebbé, üdébbé teszi a bort, kiemelve a gyümölcsös illatokat, fokozva a bor íz-hatását.
A fentieken túl a borkészítés során a CO₂-t a következő célokra használják még:
- keverés
- homogenizálás
- az oldott oxigén eltávolítása
- a lezárt borospalack oxigénmentesítése
És persze ne feledkezzünk meg a nyári napok és esték majdhogynem kötelező frissítő italáról, a fröccsről sem. Hiszen ez az ital önmagában is kiválóan jelzi a CO₂ jelentőségét a mindennapjaink során.
Tökéletes tisztaságú, hazai szén-dioxid a Messertől
Pixabay
De hogy kerül a CO₂ a poharunkba? Az Európában felhasznált szén-dioxid 80%-át ipariforrásból, vegyipari kémiai reakciók melléktermékeként keletkező hulladékgázokból nyerik. Magyarországon azonban kizárólag nagy tisztaságú, természetes eredetű nyersgázt használnak. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk, ugyanis hazánk kivételes geológiai adottságai a természetes CO₂-lelőhelyekhez képest is ritkaságnak számítanak.
Ilyen a Sárvár közelében, Ölbőn található lelőhely is, amelyet a Messer Hungarogáz Kft. hasznosít. Itt 2000 méteres mélységből 97%-os tisztaságú nyersgáz tör a felszínre, majd a tisztítás után cseppfolyósítják és tartályokba töltik.
A végtermék 99,999%-os tisztaságú CO₂, amely mindenféle szennyeződéstől mentes, magas élelmiszeripari tisztaságú nyersgáz.
A Messer Hungarogáz Kft. Magyarország egyik vezető CO₂- és szárazjéggyártója és -forgalmazója. Szén-dioxidot vállalatok és magánszemélyek is vásárolhatnak tőlük a Messer telephelyek vevőszolgálatain keresztül, vagy gázlerakataik egyikében.