mars az űrből
Youtube/JAXA

Soha nem látott képek érkezhetnek a Marsról

A közelében sem lesznek azok az összevágott 4K-s felvételek a Marsról, amit nemrég mutattak be, ha a japánok tervei megvalósulnak.


Nincs olyan hét, amikor a japánok ne jelentenének be valami elképesztőt. A pillanatok alatt a levegőbe juttatott repülő autójuk vagy a holdjárójuk után most épp a Marsot szemelték ki maguknak. És ha az eddigi tapasztalatokat vesszük figyelembe, ismét nem a levegőbe beszélnek.

A Japán Űrügynökség (JAXA) most egy olyan műszert tervez, ami képes lesz 8K-s felvételeket is készíteni a Marsról és a holdjairól. A készüléket nem csak egy útra tervezik: vissza is fog jönni a Földre egy kapszula segítségével, és az elkészített képek már lehetővé teszik a műszernek a pontosabb visszajutást is, hiszen így már a repülési adatokat is pontosítani lehet a fotók segítségével.

A 4K-s és 8K-s felvételek rögzítésére is képes kamerát az űrügynökség közösen fejleszti a japán NHK műsorszolgáltatóval, ami csatlakozni fog a Marsi Holdexpedícióra, ahol nem csak részletes képeket fog készíteni a vörös bolygóról, de le is száll az egyik holdjára, a Phobosra, és mintákat vesz a felszínről. Az NHK csatorna pedig nyilvánvalóan hatalmas piaci előnyben lesz a többi szolgáltatóval szemben, hiszen olyan felvételeket mutathat majd be, amit előtte senki, és valószínűleg a fél világ követni fogja az eseményeket.

(Endadget)

A figyelmetekbe ajánljuk