Elmaradt az első helikopteres repülés a Marson
NASA/JPL-Caltech

Elmaradt az első helikopteres repülés a Marson

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk róla, április 4-én landolt a Mars felszínén az Ingenuity névre keresztelt kísérleti helikopter, mely pár nappal később el is készítette az első színes fotót a vörös bolygóról. A különleges légieszköznek a hétvégén kellett volna először a levegőbe emelkednie, ez viszont végül elmaradt.


A NASA közleménye szerint műszaki hiba miatt halasztották el a Mars-helikopter első, közép-európai idő szerint hétfő hajnalra tervezett útját, mely első lett volna egy idegen bolygó felszínén – írja az MTI.

A közleményből az is kiderül, hogy az első rotortesztek ugyan sikeresek voltak – ezért a NASA pénteken még azt közölte, hogy a helikopter készen áll a felszállásra, a magasba emelkedésre és egyhelyben maradásra, ugyanakkor probléma lépett fel az Ingenuity rotorjainak nagysebességű tesztje során, egészen pontosan akkor, amikor a mozgást vezérlő számítógépet repülési üzemmódba kapcsolták.

Az első való tesztrepülést legkorábban április 14-én hajtják végre, miután kivizsgálták és kijavították a hibát.

A NASA közleménye szerint a hiba ellenére a 1,8 kilogramm súlyú Mars-helikopter a hiba ellenére

„egészséges és jól működik".

Első tesztrepülése során az Ingenuity három méter magasra próbál majd felemelkedni a vörös bolygó rendkívül ritka légkörében és 30 másodpercnyi egyhelyben lebegés után tér majd vissza a felszínre. A tervek szerint összesen öt, fokozatosan nehezedő manővert fog végrehajtani egy hónap alatt és a repülések közben nagyfelbontású fényképeket fog készíteni.

A figyelmetekbe ajánljuk