​Moët & Chandon champagne-ház Franciaország
James Bort

Moët & Chandon champagne-ház

6 champagne-ház, amiket ne hagyj ki, ha Franciaországban jársz

Champagne Franciaország északkeleti tartománya, ahol hangulatos, mesebeli városok, történelmi érdekességek és kulturális kalandok várják az ide látogatókat. Egy champagne-i kirándulás mégsem lehet teljes a borvidék ikonikus pezsgőházainak meglátogatása nélkül: ajánlónkban 6 fontos champagne-házat mutatunk be. Vancsik Ivett cikkének részlete a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámából.


Az évszakok változásaival más-más arcukat mutató, festővászonra (vagy inkább Instagram-sztoriba) kívánkozó szőlőültetvények, a maisonok emblematikus épületei és a föld alatti pincerendszerek felfedezése által igazán közel kerülhetünk Champagne lényegéhez, és még inkább értékelni fogjuk az itt születő pezsgők kivételes minőségét.

Bár méretét tekintve maga a régió a világ összes borvidéki területének mindössze fél százalékát teszi ki, Champagne adja a világ teljes pezsgőfogyasztásának 10%-át; értékben mérve pedig 28%-át!

Megkóstolni a csillagokat

Mint minden utazás során, érdemes előre tervezni. Ne feledjük, hogy a champagne-házakban – ugyanúgy, ahogy minden pincészetben, borászatban – egész évben komoly munka folyik; a szőlőskertek folyamatos gondozást igényelnek, a szüreti időszak kiemelten fontos és megerőltető; a pezsgő alapborának elkészítése, majd a pezsgősítés komoly szakértelmet és figyelmet kíván. A pezsgőházak természetesen tudatában vannak annak, hogy működésükbe sokan szeretnének bepillantást nyerni, így vezetett túrákat és kóstolókat kínálnak, megismertetve a vendégeket az adott ház történetével, egyedi stílusával, a bor- és pezsgőkészítés folyamatával és a palackok mögött rejlő történetekkel.

Számos helyi programszervező ajánl komplex szolgáltatást, idegenvezetővel, transzferrel és étkezésekkel; az ilyen kiscsoportos látogatások kényelmes, gondtalan megoldást jelentenek, ha még csak ismerkedünk a régióval és a champagne-okkal. Természetesen, önállóan is megszervezhetjük látogatásunkat az adott pincészet honlapján megadott elérhetőségek ismeretében; ilyenkor mindenképp egyeztessünk időpontot, és érkezzünk pontosan.

Az ikonikus: Moët & Chandon

Mo\u00ebt & Chandon palack a sz\u0151l\u0151t\u0151k\u00e9k k\u00f6zt

A pezsgőmárka diadalmenete a Champagne régió szívében, a franciaországi Épernay-ben kezdődött: az 1743-ban Claude Moët által alapított, majd unokájának, Jean-Rémy Moët-nek köszönhetően a nemzetközi piacokon is ismertté vált ikonikus pezsgőház és jellegzetes koronás logója az ünneplés és a kifinomultság globális szimbólumává vált.

Az évszázados hagyományok, a folyamatos és sokszor merész újítások, a minőség iránti megingathatatlan elkötelezettség a Moët & Chandont a világ egyik legtekintélyesebb és legegyedibb champagne-házává emelte. A Moët palackjai Napóleon hódításaitól a királyi esküvőkig, a rangos társasági eseményektől az exkluzív partikig és családi ünnepekig az elmúlt negyed évezredben végigkísérték a történelmi és a személyes nagy pillanatokat, de ennek a márkának köszönhetjük a hajók pezsgővel való megkeresztelésének rituáléját, az autóversenyek győzteseinek pezsgőlocsolással egybekötött örömmámorát és a pezsgőspoharakból épített üvegpiramison végigömlő aranyló buborékok látványát is.

Túlzás nélkül állíthatjuk tehát, hogy az idén fennállásának 280. évfordulóját ünneplő márka népszerűsége töretlen, jelentősége pedig megkerülhetetlen. Jean-Rémy Moët – akiről kortársai azt tartották, hogy amint megjelenik egy társaságban, akárcsak a nevét viselő ház által készített champagne, azonnal elűzi az unalmat – elérte célját: sikerült a champagne varázsát az egész világgal megosztania.

A Moët & Chandon fennállásának 280. évfordulóját Belgrádban ünnepelte november 16-án. Az exkluzív esemény a márka 1743 óta tartó, az élet ünnepi pillanatai mellett történő elköteleződését helyezte fókuszba, de a célkitűzései közt szerepelt az is, hogy bemutassa a Moët & Chandon gasztronómiai értékeit, emellett pedig összehozza a társasági és kulturális élet meghatározó szereplőit közös élményt, emlékezetes pillanatokat teremtve.

Az esemény magyar vonatkozása, hogy a Moët Hennessy portfólió hazai disztribútora, a Fine Brands Company (FBC) nyerte el a European Distributor Awardot, amelynek díjátadójára szintén itt került sor. Az FBC minden évben más kategóriában bizonyítja kiemelt helyét a Moët Hennessy disztribútorok között, amelynek köszönhetően Magyarország a nemzetközi színtéren is egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Idén a legjobb PR-aktivitás kategóriában nyerték el a díjat a 2022. év végi „Night at the Opera” Moët & Chandon Effervesence eseménnyel és az azt körülvevő regionális sajtó- és social media megjelenésekkel.

A belgrádi születésnapi rendezvényről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

A kiválóság: Dom Pérignon

Dom P\u00e9rignon palack \u00e9s champagne poh\u00e1r egy asztalon

Harold De Puymorin

A champagne-ok világában fiatalnak nevezhető, az 1921-es szüretből az első prestige cuvée-jét 1936-ban piacra dobó márka a cuvéekészítés úttörőjeként hivatkozott, legendás bencés szerzetesről kapta a nevét, aki tudatos blending során alkotott jobb borokat, mint kortársai. A korábbi bencés apátság épületében található a Dom Pérignon Maison, ahova többek közt történelmi jelentősége miatt is érdemes ellátogatni. A márka különlegességét az adja, hogy kizárólag kiemelkedő évjáratokban készít kivételes pezsgőket, amelyek jellemzően 7-8 éves seprőn tartást követően kerülnek piacra. Bár a legfiatalabb évjáratú tételek is csúcsminőséget képviselnek, meghálálják a további érlelést, még összetettebb ízekkel jutalmazva a türelmes gyűjtőket. A P2 (azaz „Plénitude Deuxième”) jelölésű Dom Pérignon champagne-ok még hosszabb, legalább 15 éves érlelést kapnak, ami fokozott komplexitást, gazdagságot és ízmélységet eredményez. A következetesen képviselt irány, a fényűző megjelenés, a legnagyszerűbb művészekkel való együttműködések, limitált szériás kiadások és a luxuséletérzéstől elválaszthatatlan hírnév együttállása ellenállhatatlanul vonzóvá teszi a márkát. Nem csoda hát, hogy a korábbi évjáratok és a nagy formátumú palackok rendre felbukkannak a neves aukciósházak árverésein, és csillagászati összegekért cserélnek gazdát.

A művészi: Champagne Ruinart

Ruinart palack \u00e9s champagne poh\u00e1r egy asztalon

Az 1729-ben, Reims városában alapított Ruinart a legrégebbi champagne-háznak számít; a pezsgőkészítés történetének és fejlődésének élő bizonyítéka. A Ruinart champagne-ok érlelésére és tárolására használt, „crayères” néven ismert, ragyogó fehér krétába vájt pincék egyedülállók. A kétszintes pincerendszer 40 méteres mélységben, 20 kisebb, összesen 8 kilométernyi nyúlványból áll, története pedig egészen az 5. századig nyúlik vissza, amikor az építőanyagot ezekben a kőfejtőkben bányászták. A Maison Ruinart mély és régi kapcsolatot ápol a kortárs művészettel, amelyet az inspiráció forrásának, a kreativitás kifejezésének tekint. 1896-ban megbízták Alfons Mucha cseh festőművészt, hogy készítsen plakátot a pezsgőjükhöz; az évek során pedig olyan neves művészekkel dolgoztak együtt, mint Erwin Olaf, Hubert Le Gall, Liu Bolin és mások.

Az összetéveszthetetlen: Veuve Clicquot

Veuve Clicquot palack \u00e9s champagne poharak s\u00e1rga h\u00e1tt\u00e9r

Az 1772-ben alapított Veuve Clicquot úttörő szellemiségéről és a pezsgőiparhoz való innovatív hozzájárulásáról ismert. Az 1805-ben, 27 évesen megözvegyült fiatalasszony, Barbe-Nicole Ponsardin, vagy ahogy a világ ismeri, Madame Clicquot felvirágoztatta férje örökségét: nem csupán a champagne-ház több mint kétszázötven éve tartó nemzetközi sikertörténetét alapozta meg, de a pezsgőkészítést forradalmasító rázóállvány feltalálása, a száraz pezsgőstílus, valamit a rozé kialakítása is az ő nevéhez fűződik. A Veuve Clicquot-nál és a reimsi pincékben tett látogatás bepillantást nyújt ezen ikonikus pezsgőház a kreativitásnak és a vállalkozó szellemnek emléket állító történetébe. A Veuve Clicquot a világ minden pontján felhívja magára a figyelmet összetéveszthetetlen napsárga címkéjével és konzekvens márkamegjelenésével; a Yellow Label sorozat, az évjáratos champagne-ok és az alapító „nagyasszony” előtt tisztelgő La Grande Dame cuvée-k a pezsgőrajongók számára változatos ízvilágot kínálnak.

A kifinomult: Champagne Deutz

Champagne Deutz palack c\u00edmke

S. Chapuis

Az 1838-ban, porosz bevándorlók által alapított Deutz champagne-ház alatt három kilométernyi pincerendszer húzódik, körülötte pedig a legnagyobb presztízsű grand cru dűlők terülnek el. Amikor belépünk a Champagne Deutz kapuján, egy különleges atmoszférájú birodalomba jutunk: az udvaron máris megcsodálhatjuk a Deutz védjegyévé vált Ámor-szobrot. A ház különlegessége, hogy három prestige cuvée-t is készítenek; érlelési idejük 7–10 év. A William Deutz karakterét az Aÿban szüretelt pinot noir és a legjobb dűlőkről válogatott chardonnay adja, míg az Amour de Deutz kifinomultságának köszönhetően a legkeresettebb blanc de blancs prestige cuvée-k egyike. Az Amour de Deutz nemcsak értékes beltartalmával, de szemet gyönyörködtető küllemével is könnyen belopja magát a szívünkbe.

A gyöngyszem: Champagne Paul Bara

Paul Bara champagne palack c\u00edmke

A Paul Bara champagne-házat Bouzyban, 100%-ban grand cru besorolású termőhelyen találjuk. A 190 éves, hat generáción keresztül továbbadott szakértelem, a modern technológiával ötvözve, a ház stílusát kifejező karakteres, összetett és gazdag ízvilágú, finom habzású champagne-okat eredményez. A nagy champagne-házakkal összehasonlítva méretét és éves palackmennyiségét tekintve a Paul Bara szinte eltörpül, hiszen „grower”-ként (azaz kizárólag saját szőlőiből pezsgőt készítő termelőként) mindössze 11 hektáron gazdálkodnak, évi 100 ezer palackos mennyiséggel. A náluk tett látogatás épp ezért különleges élmény, hiszen a család részt vesz a vendégek fogadásában, a hangulat pedig közvetlen és baráti.

A Champagne-házakról szóló teljes cikk a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámában olvasható, amely elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető, előfizethető közvetlenül a kiadónál valamint digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk