Egy vörös hajú nő az HBO Go-t nézi
Ha HBO, akkor Trónok harca. Ezt gondolja legalábbis sok mindenki, pedig a Netflix mellett az HBO Go – illetve ideje már a Max – szintén ontja magából a jobbnál jobb sorozatokat. Hogy miket érdemes megnézni ezen a streamingcsatornán? Mutatjuk!


Eufória

Új időszakot hozott a tinidrámák életébe – talán így lehetne legjobban jellemezni a Sam Lavinson nevéhez fűződő Eufóriát, mely szakított a jellemzően cukiskodó diskurzussal, és teljes valójában mutatta be a Z generáció életét.

A szériában bőven találkozhatunk drogproblémákkal, szexualitással és erőszakkal, ám pontosan ettől lesz jó: nem hazudik, nem akarja szebbnek láttatni a helyzete, mint amilyen valójában.

Az Eufória főszerepében Zendayát láthattuk, aki az első évadban nyújtott alakításával – a drámasorozatok kategóriájában – elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a 2020-as Emmy-díjátadón.

Az a sorozatnak magyar vonatkozása is van, hiszen az Eufória operatőre nem más volt, mint Rév Marcell.

Westworld

Bár sokan nem tudják, a Westworld egy 1973-as film, valamint annak 1976-os második részének újragondolásából született meg. A széria egy technológiailag fejlett, ám fiktív világban játszódik. Egy olyan helyen, ahol az emberek olyan vidámparkokba járnak szórakozni, ahol androidok élnek teljes tudatlanságban – legalábbis mindenki ezt gondolja. A Westworldbe látogató emberek akármit megtehetnek, cselekedeteiknek ugyanis nincs semmilyen következménye.

A sorozat első epizódja rekordmagas nézettséget hozott az HBO-n, a streamingplatform sorozatai közül pedig a legnézettebb első évad szintén a Westworldhöz kapcsolódik.

A sorozat számos Emmy- és Golden Globe-jelölést tudhat magáénak, melyek közül nem egyet el is nyert.

A kívülálló

2020-ban mutatták be A kívülálló című pszicho-thrillert, mely Stephen King azonos című regénye alapján született. A sorozat készítői rendkívül precízen teremtették meg a széria stílusára jellemző misztikus – és egyben nyomasztó – atmoszférát, mely a színészek kiváló játéka miatt csak még hatásosabb volt.

Ha ez mind nem lenne elég, A kívülálló részről részre való építkezése kiválóan sikerül – az utolsó epizódra pont annyira fél a néző, hogy bár nem szívesen nézi a képernyőt, mégsem tud mást csinálni.

A sorozat főszereplői között találjuk Ben Mendelsohnt, Bill Campet, valamint az Oscar-jelölt Cynthia Erivót.

Csernobil

2019 egyik legnagyobb sikereként kell számontartanunk az 1986-os atomerőmű-balesetet, valamint annak körülményeit feldolgozó minisorozatot. A Csernobilt összesen négy Golden Globe-ra és számtalan Emmy-díjra jelölték, melyek közül párat el is nyert.

A széria egyik erősség, hogy szembement minden olyan klisével, ami általában a képernyők elé ülteti a nézőket: a Csernobil nézve nem találkozunk erotikával, szerelemmel és nyílt erőszakkal. Az alkotók egyetlen célja az volt, hogy reálisan mutassák be a katasztrófát és annak utóhatását.

Szürkés képvilág jellemző, mely már-már dokumentarista jelleget kölcsönöz a sorozatnak, ezzel is azt sugallva, hogy ez valóban egy igaz története feldolgozó széria.

Évek alatt

Vajon mi történik akkor, ha az általunk ismert világ a lehető legrövidebb idő alatt omlik össze teljesen? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az HBO 2019-ben bemutatott drámasorozata.

Az Évek alatt egyik legnagyobb erőssége, hogy nem finomkodik: nem menti meg a főhőst, de még csak jobbá sem teszi a helyzetét. Ebben a sorozatban ugyanis, ami el tud romlani, az el is romlik.

Élhetetlen disztópiát jósol számunkra a széria, ráadásul úgy, hogy a megjelenített problémák már a mi életünkre is hatással vannak.

A sorozat főszereplői között találjuk Russell Tovey-t, Ruth Madeley-t, valamint a kétszeres Oscar-díjas Emma Thompsont.

A figyelmetekbe ajánljuk