este hűtőszekrény

Mutatjuk, mit ehetsz és mit nem lefekvés előtt

Mindnyájunkkal megeshetett az, hogy éhesek maradtunk lefekvés előtt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen késő este is ehetünk egészséges ételeket, de meg is előzhetjük az esti éhséget.


Általában, ha elég élelmiszert fogyasztottunk és néhány órával alvás előtt abba is hagytuk az evést, nem kellene előforduljon, hogy éhesek maradunk lefekvés előtt. Ha mégis előfordulna, van néhány egészséges étel, amely jó választás lehet.

Nem kell aggódnunk az esti éhség miatt, amennyiben nappal eleget ettünk és egészséges étrendet követünk. Éhesek lehetünk este, ha diétázunk, nem alszunk eleget, alultápláltak vagyunk.

Mit tehetünk éjszakai éhség esetén? A legjobb választás az éhesen lefekvés késő este, ám ez csak akkor nem okoz kárt, ha elég ételt fogyasztottunk nappal.

A vacsora utáni vagy a késő esti evés súlygyarapodást és megnövekedett testtömeg-indexet (BMI) eredményezhet. Lassítja az anyagcserét és emésztési zavarokat okozhat.

A tanulmányok alapján a késő esti evés hizlal. Ha közelebb esünk ahhoz evéskor, amikor a test melatonint termel (ami lefekvés előtt néhány órával jelentkezik), akkor megnő a testzsírszázalék.

Ha úgy döntünk, enni fogunk valamit alvás előtt, akkor érdemes a lehető legegészségesebb opciót választani.

A késő esti ételek nem árt, ha tartalmazzák a triptofán aminosavat. Ez elősegíti az alvást, aktiválva a szerotonin hormont a szervezetben.

A következő ételek tartalmazzák: pulyka, csirke, hal, diófélék, tojás. Ehetünk teljes kiőrlésű gabonát is, mivel ez egy összetett szénhidrát, és nem fogja felforgatni a gyomrot.

Kerüljük késő este a sült, fűszeres, cukros, zsíros ételeket, az alkoholt és a koffeint.

Meg is előzhetjük az éjszakai éhezést étrendünk módosításával. Ehhez számoljuk ki, hogy mennyit kell ennünk egy nap és osszuk fel étkezésekre a kalóriákat.

Figyeljünk arra, hogy változatosan együnk és feltöltsük vitaminraktárainkat. Együnk minél több rostot és fehérjét ebédidőben, ettől jóllakottabbnak érezzük magunkat.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk