winston churchill

Elárverezik Winston Churchill műfogsorát

A brit miniszterelnök valószínűleg a II. világháború kezdete körül szerezte be az egyedi, aranybetétes műfogsorát, amit most busás összegért árvereznek el.


Egy szerencsés gyűjtő hamarosan a brit történelem egy egyedülálló darabjának birtokába juthat, mivel Winston Churchill műfogsorát a jövő hónapban árverésre bocsátják. A használt műfogsor nem lesz olcsó: a Cotswold Auction Company által szervezett aukción akár 8000 fontért (nagyjából 3,7 millió forintért) kelhet el – írja a BBC.

Ez is érdekelhet: Churchill nagy lábon élt és majdnem csődbe is ment

A fogsor minden bizonnyal a legszokatlanabb tárgyak közé tartozik, amit valaha árverésre bocsájtott az aukciósház.

Churchill sokáig szenvedett fogászati problémáktól, és a 20-as éveire el is vesztette jó néhány fogát, ezért több felső fogsort készíttetett. Ezek pedig segítettek neki megőrizni jellegzetes beszédstílusát, illetve általában mindig két készletet hordott magánál.

Az egyik készletet feltehetően az 1965-ben elhunyt Churchillel együtt temették el, míg egy másik a londoni Royal College of Surgeons Hunterian Museumban van kiállítva.

Olvasd el ezt is! Elárverezik Freddie Mercury kocsiját, amihez nem is volt jogosítványa

A most árverésre kerülő, aranyba foglalt részleges fogsor a második világháború kezdete körül készült, amikor Churchill brit miniszterelnökként szolgált. Valószínűleg akkor is viselte, amikor számos történelmi jelentőségű beszédét mondta, köztük a híres „Harcolni fogunk a tengerparton" című szónoklatot 1940 júniusában.

A figyelmetekbe ajánljuk