Több mint 500 millió forintot fizettek Winston Churchill egyik festményéért

Több mint 500 millió forintot fizettek Winston Churchill egyik festményéért

A Moat, Breccles című tájképet 1,85 millió dollárért, vagyis körülbelül 543 millió forintért árverezték el most szerdán New Yorkban. A festményt maga Churchill ajándékozta Arisztotélisz Onasszisz görög hajómágnásnak.


Winston Churchill Moat, Breccles című festménye

Pinterest

Az olajképet, amely egy vizesárkot és fákat ábrázol, 1921-ben festette a néhai brit miniszterelnök. A festményt csaknem negyven éven keresztül magánál tartotta, majd halála előtt nem sokkal, 1961-ben oda ajándékozta barátjának.

A görög hajómágnás olyannyira nagy becsben tartotta a képet, hogy saját, Christina nevű luxusjachtja bárjában állította azt ki.

Onasszisz olyan híres festők képét is a hajóján helyezte el, mint Vermeer, Gauguin, El Greco és Pissarro. 1975-ös halálát követően a jachtot eladták, a bútorok raktárba kerültek, a kép sorsáról viszont csak nemrégiben döntöttek az örökösök – írja a 24.hu.

Churchill más képei is hatalmas összegért keltek el:

Idén márciusban a londoni Christie's árverésén a Tower of Koutoubia Mosque című festményért 8,285 millió dollárt, azaz 2,4 milliárd forintot fizettek.

Utóbbit Angelina Jolie bocsátotta áruba. A lelkes amatőr festő hírében álló brit miniszterelnök a negyvenes években ismerkedett meg a képzőművészetnek ezzel az ágával és csaknem 500 képet készített.

Szerkesztő: Korompai Tímea

A figyelmetekbe ajánljuk