Milliókért kelt el az Egyesült Államok első pénzérméje

Milliókért kelt el az Egyesült Államok első pénzérméje

12 millió dollárral nőtt annak ritka ezüstérmének az érteke, amely az Egyesült Államok legkorábbi éveiből származik.

A Las Vegas Review-Journal beszámolója szerint az 1794-es ezüstdollár, amelyet most 12 millió dollárra becsülnek, az első érme, amelyet az amerikai pénzverde valaha is készített, és az ország gyarmatosítása utáni korszakban forgalomban lévő spanyol, angol, holland és francia érméket volt hivatott helyettesíteni. Bruce Morelan, egy Las Vegas-i üzletember 2013-ban kicsivel több, mint 10 millió dollárt fizetett a kincsért, és mielőtt eladta volna, országszerte és Európában is kiállította.

GreatCollections Coin Auctions

Jelentősége miatt valószínűleg George Washington elnök, Alexander Hamilton pénzügyminiszter és Thomas Jefferson akkori külügyminiszter is látta és kézzel foghatta akár, így kétségtelenül ez Amerika legkeresettebb ezüstdollárja, egy igazi numizmatikai nemzeti kincs

– nyilatkozta Ian Russell, a GreatCollections elnöke.

A Philadelphiában kézi esztergapréssel készített 1758 ilyen érméből mindössze 140 maradt fenn. A legutóbb eladott érme állapota pedig Russell szerint lényegesen jobb, mint a Smithsonian Institution's National Numismatic Collection és az American Numismatic Association múzeumában található példányoké.

Morelan, az eladó, aki hatéves kora óta gyűjtő, elmondta:

Az érmék a véremben vannak, és az 1794-es dollár egy életre szóló álom volt. Igazán hálás vagyok, hogy a tulajdonomban lehetett, és remélem, hogy az új tulajdonosnak ugyanannyi örömet, büszkeséget és elégedettséget okoz, mint nekem.

A figyelmetekbe ajánljuk