Wes Anderson
Fotó: Shutterstock

55 éves lett Wes Anderson – 4 kiváló film az összetéveszthetetlen stílusú rendezőtől

Ritka, hogy valaki több mint két évtizeden át annyira utánozhatatlan esztétikájú filmeket rendezzen, mint Wes Anderson. Akár a dialógusokat, akár a vizuális stílust, akár a vágások ritmusát nézzük, egyértelmű, hogy az amerikai alkotó mennyire következetesen dolgozik. A teljesség igénye nélkül most mutatunk 4 kiemelkedően jó filmet a friss Oscar-díjas rendezőtől, aki időközben 55 éves lett.


​A fantasztikus Róka úr (2009)

Anderson stop-motion animációja és egyben első könyvadaptációja merész vállalkozás volt, részben a bonyolult technika, részben a különös, nehezen feldolgozhatónak tartott alapanyag miatt. Roald Dahl csípős, sokszor egyáltalán nem családi filmbe illő humora mégis ízlésesen jelenik meg, a vizualitás pedig rendkívül erőteljes.

A tanulságos, gyermekként és felnőttként is egyaránt élvezhető történet egy rókáról (George Clooney) szól, aki immár családapaként még egyszer, utoljára elmegy csirkét lopni – ezzel pedig halálos veszélybe sodor mindenkit, akiért felelősséggel tartozik. A főbb szerepekben Clooney mellett Meryl Streep, Bill Murray és Willem Dafoe is feltűnik.

​A Grand Budapest Hotel (2014)

A négy Oscar-díjjal jutalmazott alkotás sokak szerint Wes Anderson életművének legjobban sikerült darabja. A több idősíkon mozgó történet az 1930-as évek egy fiktív európai síparadicsomában található szállodában, a Grand Budapest Hotelben játszódik, ahol Gustave H (Ralph Fiennes) portásként dolgozik. Mindennapi élete egy csapásra felfordul, amikor nyomozás indul egy gazdag vendég halála után.

Fiennes alakítása kiemelkedő, de Willem Dafoe, F. Murray Abraham, Adrien Brody és Jeff Goldblum is tündököl.

​Kutyák szigete (2018)

A fantasztikus Róka úr után 2018-ban Wes Anderson visszatért a stop-motion animációhoz, a közönség pedig elég jól fogadta a döntést: a Kutyák szigete máig a rendező egyik legsikeresebb filmjének számít. Bár beszélő kutyák a főszereplői, valójában egy elég sötét hangulatú, felnőtteknek szóló történetet mesél el egy jövőbeli Japánról, ahol egy betegség miatt minden négylábút egy szeméttel teli szigetre száműznek.

A filmben, ahogy azt Andersonnál megszokhattuk, rengeteg A-listás színész feltűnik – többek között Bryan Cranston, Edward Norton, Frances McDormand és Scarlett Johansson hangját is hallhatjuk.

​Henry Sugar csodálatos története (2023)

A 2023-as, Netflixen bemutatott, negyven perces alkotással Andersonnak sikerült az, ami egész eddig nem: elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat – igaz, rövidfilm kategóriában. A fantasztikus Róka úrhoz hasonlóan itt is egy Roald Dahl-írás feldolgozásáról van szó. A történet egy Henry Sugar (Benedict Cumberbatch) nevű gazdag férfit követ, aki egy titokzatos naplóból értesül egy gururól (Ben Kingsley), aki csukott szemmel is képes látni – Sugar pedig mindent megtesz, hogy elsajátítsa ezt a képességet.

Wes Andreson a Henry Sugar csodálatos történetével párhuzamosan másik három Dahl-novellát is feldolgozott. Ezek eredetileg különálló rövidfilmekként jelentek meg, most viszont már egyetlen másfél órás antológiafilmként is elérhetőek, The Wonderful Story of Henry Sugar and Three More címmel.

A figyelmetekbe ajánljuk