Walt Disney a mesefiguráival
Fotó: Getty Images

6 érdekesség Walt Disneyről, aki 100 éve megváltoztatta a világot

100 évvel ezelőtt, 1923 októberében indult el világhódító útjára a Walt Disney, melynek élén a névadó, Walter Elias „Walt” Disney állt. A mesebirodalom alapítója érdekes ember volt, a múltját ismerve talán meg is lepődünk, hogy az ő nevéhez fűződik a cégóriás. A kerek évforduló alkalmán elmondunk pár érdekességet az emberről, akinek rajzaiból és víziójából a világ egyik vezető befolyású szórakoztatóipari cége lett mind a mai napig.


Nehéz gyerekkor

Az 1901-ben született Walter Elias Disney szegény családban nevelkedett egy Chicago melletti farmon. Rengeteg fizikai munkát végzett már kiskorában kemény apja szorításában. Álmát azonban nem adta fel, ifjú éveiben végig rajztanfolyamokra járt a közeli művészeti iskolába.

18 évesen el is szerződött a hőn vágyott grafikus munkára, mindezt családja nagy ellenkezésére, akikkel sosem volt igazán jó kapcsolatban. A környezet azonban meghatározó maradt, nemhiába, hogy sok későbbi meséje is hasonló tanyasi világban játszódik, amelynek szereplői emberi jellemekbe öntött, ház körüli állatok.

Ezt is olvasd el! 5 Disney-mesefilm, ami rengeteget tanít a gyerekeknek

Kezdeti évek

A Mickey egeret is megrajzolóUb Iwerkssel – aki jóbarátja és kollégája is volt – több céget is alapítottak, a '20-as évek eleje azonban nem hozta meg a nagy áttörést számukra. Több hitel és számos nagyobb stúdiómegkeresés eredménye többek közt csak az lett, hogy az Universal ellopta tőlük első saját karakterüket: Oswaldot, a mázlista nyulat.

Technikai újítások

A némamozik válságba kerültek, majd 1928-ban el is készült az első hangosfilm. Disney-ék ekkor léptek előre hatalmasat, a nemrégiben alakult cég rajzfilmjeiben ugyanis elkezdte a képi mozgáshoz igazítani a hangot. Illletve a változatos zene- és hangeffektek teljesen újfajta élményt jelentettek a nézőnek a korszakban.

Az ikonikus Mickey egér Walt Disney szerint éppen ezeknek a technikai újításoknak köszönhette népszerűségét, igaz, ezt a karaktert épp jóbarátja rajzolta meg, hangját viszont sokáig valóban őmaga adta.

Ez is érdekelhet: Hook kapitány ölte meg Ariel anyukáját? – 4 megdöbbentő teória Disney-rajzfilmekről

Máig rekorder

Walt Disney az Oscar-g\u00e1l\u00e1n

Fotó: Getty Images

A közönségen túl a szakma is méltán elismerte munkásságát. Mind a mai napig ő a legtöbb Oscar-szobrot elnyerő művész. Összesen 59 alkalommal jelölték, amiből 26-szor el is nyerte az aranyszobrocskát. Ezek közül is kiemelendő az a díj, amelyet az 1939-es Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért kapott: egy nagy mellett hét kisebb, törpeméretűt.

Még nagyobb cégbirodalom 

Az 1950-es évek több szempontból is átformálta a Disney vállalatot. Egyrészt elkezdtek gyártani élőszereplős mesefilmeket is. Másrészt a tulajdonos víziója alapján megnyitotta kapuit (1955-ben) az első Disneyland vidámpark Kaliforniában. Ma már Ázsiában is létezik több park, Európán belül pedig egy található, Párizstól nem messze.

Lehibernálhatták?

Évtizedek óta pletyka terjedt arról, hogy lefagyasztották azért, hogy a jövőben orvosok fel tudják majd támasztani. Ez azonban nem több spekulációnál, Disney ugyanis 65 éves korában elhunyt tüdőrákban. Viszonylag korai halála ellenére láthatóan hatalmas teljesítményt tett le az asztalra, a The Walt Disney Company még ma is a popkultúra egyik legmeghatározóbb szereplője. Számos általa kreált karakter pedig gyermekek milliárdjait szórakoztatta az elmúlt száz év során.

A figyelmetekbe ajánljuk