Vilmos herceg
Fotó: Shutterstock

Vilmos herceg számára megtisztelő, hogy átveheti apja titulusát

II. Erzsébet királynő halálhírét szeptember 8-án, csütörtökön közölte a Buckingham-palota, a hivatalos nyilatkozat szerint: „békésen hunyt el Balmoralban". Eltávozása számos változást hozott a királyi család életében.


Sokan részletezték Őfelsége hihetetlen életét, és méltatták a brit történelem leghosszabb ideig trónon lévő uralkodójaként − a lenyűgöző hetven év alatt − tanúsított elkötelezettségét. A legfontosabb politikai és vallási személyiségek is tisztelegtek a néhai királyi családtag előtt.

III. Károly királyt szombaton egy ceremónia keretében hivatalosan is uralkodóvá nyilvánították, ami közben megfogadta, hogy továbbviszi édesanyja örökségét:

Arra fogok törekedni, hogy hűséggel, tisztelettel és szeretettel szolgáljam önöket, ahogy egész életemben tettem.

Azt is bejelentette, hogy Vilmos herceg és Katalin új címeket kapnak, és ezentúl Wales hercegeként és hercegnéjeként ismerik el őket. Így fogalmazott:

Tudom, hogy új walesi hercegünk és hercegnénk továbbra is inspirálni és vezetni fogja nemzeti beszélgetéseinket, segítve, hogy a perifériára szorultakat a középpontba helyezzük, ahol létfontosságú segítséget lehet nyújtani.
Vilmos herceg az egy\u00fctt\u00e9rz\u0151 t\u00f6meggel

Fotó: Getty Images

Vilmos azóta Mark Drakeford walesi első miniszterrel folytatott telefonbeszélgetése során háláját fejezte ki a „megtiszteltetésért", és megígérte, hogy „alázattal és nagy tisztelettel" fogja szolgálni az országot.

A Kensington-palota is úgy nyilatkozott, hogy Vilmos és Katalin „megteszik a magukét" a walesi nép támogatásáért, és a Sky Newson keresztül kiadott egy közleményt, amelyben ez áll:

A herceg elismerte, hogy ő és a hercegnő mélyen ragaszkodik Waleshez, mivel Anglesey-ben alakították ki első családi otthonukat, György herceg életének legkorábbi hónapjaiban.

A herceg és a hercegné az elkövetkező hónapokat és éveket azzal fogja tölteni, hogy elmélyítse kapcsolatát a walesi közösségekkel. Szeretnék kivenni a részüket a walesi emberek törekvéseinek támogatásából, és rávilágítani az előttük álló kihívásokra és lehetőségekre egyaránt.

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk