Károly herceg.
Getty Images

Megható módon tisztelgett III. Károly király II. Erzsébet királynő előtt új titulusának megválasztásakor

A világ II. Erzsébet királynőt gyászolja, aki szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el. A gyászolók között van legidősebb fia, Károly is, aki őfelsége halálával automatikusan a trónra lépett, ahogy egykor édesanyja tette, amikor az új király nagyapja, VI. György elhunyt.


A brit királyi család csütörtök este a skóciai Balmoral kastélyból jelentette be a szomorú hírt:

A királynő ma délután békésen elhunyt Balmoralban. A király és a hitvesi királynő ma este Balmoralban marad, és holnap visszatérnek Londonba

– állt a közleményben.

Nem sokkal később Károly a Buckingham-palotán keresztül közleményt adott ki, amelyben az Őfelsége, a király cím szerepelt:

Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála nagy szomorúsággal tölt el engem és családom minden tagját. Mélységesen gyászoljuk egy nagyra becsült uralkodó és egy nagyon szeretett anya halálát

– állt az üzenetben.

A levél így folytatódott:

Tudom, hogy veszteségét mélyen átérzi majd az ország, a királyság és a Nemzetközösség, valamint számtalan ember a világ minden táján. A gyász és a változás ezen időszakában a családom és én vigasztalódni fogunk és erőt merítünk abból a tudatból, hogy a királynőt oly sokan tisztelték és mélyen szerették.

Az Express beszámolója szerint hivatalos döntés szerint a trónörökös a III. Károly király nevet fogja viselni. Bár ez volt az alapértelmezett cím, Anglia királyai mindig is szabadon választhatták meg a saját „uralkodói nevüket". Akárcsak korábbi rokonai, ő is meríthetett volna ihletet a teljes nevéből – Károly Fülöp Arthúr György. Vagy választhatott volna egy teljesen új nevet is, hasonlóan ahhoz, amikor nagyapját, Albertet 1936-ban VI. György királlyá koronázták.

De végül úgy döntött, hogy édesanyja nyomdokaiba lép. Erzsébet a saját neve megtartása mellett foglalt állást, ahogy azt a Netflix A korona című drámasorozatában láthatjuk. Amikor a magántitkára megkérdezte, hogy mi lesz a regnáló neve, Erzsébet állítólag ezt válaszolta: „Természetesen a sajátom". Ezután hozzátette a „II" számot, hogy megkülönböztesse magát I. Erzsébet királynőtől.

2018 áprilisában II. Erzsébet királynő támogatásáról biztosította örökösét, Károlyt korábbi címén emlegetve.

Őszinte kívánságom, hogy a Nemzetközösség továbbra is stabilitást és folytonosságot nyújtson a jövő generációi számára, és úgy döntsön, hogy egy napon a walesi herceg folytassa azt a fontos munkát, amelyet apám 1949-ben elkezdett"

– mondta II. Erzsébet a The Telegraph szerint.

A figyelmetekbe ajánljuk