Vilmos herceg szürke zakóban.

Szakértők szerint Vilmos hercegnek nehéz dolga lesz a monarchia újraépítésével

Az évek során számos királyi szakértő fejtette ki véleményét arról, hogy Vilmos herceg és Katalin hogyan fogja forradalmasítani a monarchiát, amikor trónra lépnek. Cambridge hercegnőjét úgy jellemezték, mint „titkos radikálist", aki csendben megváltoztatja a koronát, és egyesek odáig mentek, hogy azt mondták, „a monarchia jövőjét tartja a kezében".


A karibi királyi körútjukat követően azonban bennfentesek azt állították, hogy Vilmosnak valódi nehézségekkel kell szembenéznie, ha újra fel akarja találni a monarchiát, amikor király lesz.

A pár 8 napot töltött Belize, Jamaica és a Bahamák érintésével a világjárvány kezdete óta tett első hivatalos külföldi útjukon. Látogatásuk miatt kritikák érték őket: érkezésük előtt tüntetők gyűltek össze Kingstonban, akik azt követelték, hogy a monarchia kérjen bocsánatot a gyarmatosításért, és fizessen jóvátételt a rabszolgaságért. Ezek a felvetések előtérbe helyezik a királynő államfői tisztségének megszüntetéséről szóló beszélgetést.

Vilmos azt mondta, hogy szakítani akar a hagyományokkal, „reakciós és agilis" megközelítést fog alkalmazni, és felhagyna a korábbi uralkodók által elfogadott „soha nem panaszkodom, soha nem magyarázkodom" politikával – írja a Daily Mail.

Egy bennfentes így nyilatkozott a lapnak:

Biztosan nem fog rendszeresen megszólalni, de úgy véli, ha a monarchiának van mondanivalója, akkor azt ki fogja mondani.

Vilmos a hírek szerint nem szokta kritizálni a királynőt. Csodálja őt, és nagyon sokat tanult tőle. De előre tekint, és azt tartja szem előtt, hogy milyenek lesznek a dolgok 40 év múlva. Azt akarja, hogy a monarchia továbbra is egyesítő erő maradjon, amely áthidalja a szakadékokat.

A körút után Vilmos nyilatkozatot adott ki, mielőtt felszállt volna az Egyesült Királyságba tartó repülőgépre, amelyben azt írta, hogy a látogatás „még élesebb fókuszba helyezte a múlt és a jövő kérdéseit", bár úgy vélik, hogy ezt a kijelentését valószínűleg nem beszélte meg előzetesen a királynővel és Károly herceggel.

Egy korábbi palotai PR-forrás ezt mondta:

Az intézményen belül van egy olyan érzés, hogy idővel a monarchia frissítheti magát és változhat, de ennek fokozatosnak, finomnak és alaposan átgondoltnak kell lennie.

Forrás: Marie Claire UK


A figyelmetekbe ajánljuk