Admonti Könyvtár

A könyvtárak mindig is egyszerre reprezentálták a helyi, valamint a egyetemes kultúrát. Alábbi listánkban található bibliotékák azonban nemcsak fontos funkciójukkal, hanem csodálatos és egyedi stílusukkal is levesznek minket a lábunkról.


Admonti kolostor könyvtára – Ausztria

Admonti K\u00f6nyvt\u00e1r

Fotó: Shutterstock

Ha átlépünk nyugati szomszédunkhoz, a határtól körülbelül 250 kilométerre megtaláljuk azt a közel ezer éve alapított bencés rendi apátságot, amelynek barokk stílusú könyvtárában több mint 200 ezer könyv lelhető fel. A gyönyörű templomszerű teremben freskókat és szobrokat is megcsodálhatunk.

Ezt is olvasd el! A könyvek védelmében ─ miért fontos az olvasás?

St. Gallen kolostorának könyvtára – Svájc

Maradva a barokk stílusnál, Svájc egyik ékköve az 1983 óta világörökségi helyszínként számontartott kolostori könyvtár St. Gallenben. 170 ezernél is több könyvet tartalmaznak a könyvespolcok, amely így a világ egyik leggazdagabb középkori gyűjteménye.

Stuttgarti Városi Könyvtár – Németország

A 600 ezres sváb város kilencemeletes könyvtára főként letisztult stílusával nyűgözi le látogatóit. A 2011-ben megnyitott 40 méter magas modern épületet a koreai Eun Yuong Yi építész álmodta meg. A rengeteg olvasóterem mellett gyermekek számára kialakított részt és konferenciatermeket is találunk itt.

Trinity College könyvtára – Írország

Trinity College k\u00f6nyvt\u00e1ra

Fotó: Shutterstock

Ha Dublinban járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a helyi egyetemi könyvtárat. A 18. századi épületben a polcokat összesen több mint 4,5 millió könyv tölti fel. Ennek oka, hogy az ír kiadók törvényileg kötelezettek arra, hogy minden kiadott könyvből legalább egy példánnyal ellássák a könyvtárat – írja a Drive Magazin az Irish Tourism alapján. Itt őrzik továbbá az ír nép egyik ősi emlékét, a Book of Kells kódexet is.

Ez is érdekelhet: A történelem 4 legrejtélyesebb könyve

Vasconcelos Könyvtár – Mexikó

Az amerikai kontinens egyik legjelentősebb és legmodernebb könyvtárát a régiónak Mexikó fővárosa adja. A 600 ezer könyvet birtokló Bibliotheca Vasconcelost évente közel egymillióan látogatják. A 28 méter magasra nyúló acélszerkezetes felépítés rendkívül egyedi futurisztikus hangulatot teremt.

Starfield Könyvtár – Dél-Korea

A szöuli könyvtár a listában szereplő többi helyhez képest kevés, mindössze 50 ezres gyűjteménnyel rendelkezik, kialakítása miatt azonban nem maradhat ki. A Starfield ugyanis egy plázában fekszik, emberközeli kialakításán túl pedig számos olyan interaktív művészeti alkotást is rejt, amely már önmagában sok nézelődőt csalogathat oda.

Tienji-pavilon könyvtára – Kína

Kína keleti részén található nyolcmilliós lakosú Ningbo város könyvtára már kívülről is ámulatba ejtő. Maga a Tienji-pavilon belülről legalább ennyire lenyűgöző, hiszen fél évezredes történelme során egyedülálló kulturális örökség halmozódott fel. Érdekesség, hogy a létesítményt egy tó veszi körül, amelynek vize tűzvész esetén gyors megoldást jelenthet.

A figyelmetekbe ajánljuk