50 éve ért véget a vietnámi háború – 5 tény, amit lehet, nem tudtál a konfliktusról

50 éve ért véget a vietnámi háború – 5 tény, amit lehet, nem tudtál a konfliktusról

1973. január 27-én írták alá a párizsi békeszerződést, amely hivatalosan is lezárta az Egyesült Államok vietnámi konfliktusban való részvételét. Az USA ugyan kivonult az országból, Észak- és Dél-Vietnám között nem rendeződött a konfliktus, így egészen1975. április 30-áig harcolt a két fél egymással. A kommunista erők végül elfoglalták Saigont, amivel véget ért a vietnami háború, és megalakult a Vietnámi Szocialista Köztársaság, amelyben egyesült Dél- és Észak-Vietnam. A párizsi békeszerződés évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk pár tényt a konfliktusról.


Nem csak az USA és Vietnám között zajlott

A vietnámi háború lényegében az első indokínai háború folytatása, amelyet Franciaország kezdett, hogy visszaszerezzék egykori gyarmatukat, Indokínát a Ho Si Minh vezette, Việt Minh nevű függetlenségi mozgalom csapatai ellen.

Amerika katonákat ugyan nem küldött, de pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtott a franciáknak, akik 1954-ben tűzszünetet kötöttek, és elismerték Vietnám függetlenségét: az országot viszont ideiglenesen déli és északi zónára osztották Amerika pedig ekkor kapcsolódott be hivatalosan a vietnami kommunisták legyőzésének kísérletébe.

Az Egyesült Államok kezdetben pénzügyi támogatással és katonai tanácsadókkal segítette a dél-vietnámiakat, akik az északi kommunisták ellen harcoltak délen. 1954 november 20-án a franciák kivonulnak Indokínából, és az amerikaiaknak szánt támogatásukat ezután a dél-vietnámi kormánynak folyósították – Amerika pedig egyedül maradt a dél-vietnámi fegyveres erők kiképzésében.

Halálos permet Vietnám felett

Getty Images


Mivel az USA továbbra is segítette Dél-Vietnamot a háborúban, hadserege a korát messze megelőző fegyvereket használhatott.

A '60-as évek elején az amerikai hadsereg megelőzte a korszak technológiai fejlesztéseit, és feltaláltak több erős és hatásos fegyvert, amelyeket bevetettek a vietnami háborúban is.

Az egyik legbrutálisabb és leghatékonyabb fegyver az Agent Orange volt, egy növényirtószer, amelyet repülőkről szórtak Észak-Vietnamra.

A háború alatt több mint 79 millió litert permeteztek szét belőle, ami miatt több mint 4,5 millió hektárnyi földterület szennyeződött be több mint 400 ezer ember vesztette életét, és több mint 500 ezer csecsemő született fogyatékkal. Rengeteg felnőtt pedig idő előtt halt meg a mérgezés hosszabb távú következményeiben.

Önkéntes hadsereg

Getty Images

Az USA-nak nagy szüksége volt fiatalokra, akiknek be kellett volna vonulni a hadseregbe, de a legtöbben nem akartak részt venni a a háborúba, akik emiatt inkább Kanadába menekültek.

Emiatt a vietnámi háborúban harcoló férfiak többsége (kétharmada) önkéntes volt.

Becslések szerint körülbelül 125 ezeramerikai menekült Kanadába, akiket szökevénynek minősítettek. Végül azután tértek csak vissza, hogy Jimmy Carter elnök amnesztiát adott nekik.

Milyen vietnámi háború? 

Míg a legtöbb helyen vietnámi háborúként ismert a konfliktus, a vietnámiak a háborút „amerikai háborúnak" nevezik. A megnevezés nem sokat számít: a háború több millió civilek halálát eredményezte.

Nők a fronton

Getty Images

A vietnami nők a háború alatt különböző harci zónákban szolgáltak – dél- és észak-vietnamiakat egyaránt besoroztak a harci övezetekben. A nők azután csatlakoztak, hogy szolgálatukért cserébe egyenjogúságot és nagyobb társadalmi szerepet ígértek nekik.

Egy részük a fegyveres erőknél és a Nemzeti Front Dél-Vietnám Felszabadításáért (ismertebb nevén: vietkong) nevű ellenálló szervezetnél szolgált. A vietkongok egyik katonai parancsnokhelyettese ráadásul női tábornok volt, Nguyễn Thị Định Thịnh.

A háború során végig jelen voltak a kizárólag nőkből álló egységek. A Cu Chi hadszíntéren több női harci osztag is harcolt, míg többen ápolónőként és orvosként szolgáltak.


A figyelmetekbe ajánljuk