vietnám

Szellemek, háború és tisztelet – hat érdekes tény Vietnámról

Vietnám egy több ezer éves történelemmel és rengeteg hagyománnyal rendelkező ország, amely mélyen tiszteli a földet és az ősöket. Mi pedig összegyűjtöttünk hat érdekességet, amit tudnod kell, hogy megértsd ennek a gyönyörű kultúrának az árnyalatait!


A bizalom hosszú folyamat

Ez az egy mindig felbosszantja a külföldu üzletembereket, mert a saját elképzeléseikkel érkeznek Vietnámba azzal kapcsolatban, hogy miképp kellene működniük a dolgoknak:

Megmondom, hogy mit akarok, te megadod az árat, aztán szállítasz!

Az itteni üzleti kultúra azonban nem ilyen egyszerű. Sokkal inkább a bizalomra és a hírnévre épül. A jogi dokumentumban szereplő szavak szépek és jók, de amíg ők nem ismerik meg az új partnert, mint embert, addig csak a gyanakvás kellemetlenségét érezhetjük a levegőben. A bizalmat évekig tart kiépíteni, és akár másodpercek alatt lehet lerombolni, ezért óvatosan kell bánni a vietnámi üzletemberekkel.


Ehhez még hozzátartozik, hogy vietnámiaknak nagyon fontos a hírnevük és az, hogy a barátaik, a családjuk és a kollégáik hogyan vélekednek róluk. Kerülnek minden olyan cselekedeteket, amellyel egy embert nyilvánosan zavarba hozhatnak vagy lenézhetnek.

Tanulás

Amikor vietnámi diákokkal beszélgetsz, kissé elkeserítő lehet hallani, hogy mennyire korlátozott az életük, de ott ez a normális. A munkaerőpiac hiperversenyes, ezért a fiataloknak az osztályok élvonalába kell kerülniük, ha esélyt akarnak kapni a legjobb pozíciókra. A lehetőségek tárháza nyílhat meg nekik ebben a fellendülő gazdaságban, de csak azok számára, akik vérrel-verejtékkel küzdenek. Ez hosszú napokat jelent az iskolában, korrepetálásokkal és esti különórákkal – különösen az angol nyelvtanulásra fektetnek nagyobb hangsúlyt, amely ma már sok felsőoktatásban végzett diák számára alapkövetelmény.

Idősek előnyben

A név és az állampolgárság után az életkor a legfontosabb kérdés, amit Vietnámban feltesznek. Társadalmuk a konfuciánus hitre épül, ahol a tapasztalatot és a bölcsességet nagyra becsülik. Ez pedig röviden annyit tesz, hogy minél idősebb vagy, annál nagyobb tiszteletnek örvendhetsz. Nem szabad káromkodni, és nem szabad illetlen témákat felhozni idősebb emberek társaságában:

a halál és a szex tabu.

A vacsorákon a legidősebbeket szolgálják ki először, és otthon vagy akár a munkahelyeken az ő véleményüknek sokkal nagyobb a súlya. Frusztráló lehet, ha egy idősebb ember lekezelően beszél veled a munkahelyeden, ám náluk ez egyértelműen kulturális jelenség.

Háborús történelmük szent és sérthetetlen

Néhányan ezt a nehezebb úton tanulták meg: de ne beszélj lekezelően a vietnámi háborús hősökről, és ne viccelődj a háborúval kapcsolatos dolgokkal!

Általánosságban elmondható, hogy a vietnámiaknak remek humorérzékük van, de a háborús évekkel nem viccelődnek. És ez alapvetően érthető. A két évtizedet felölelő csata nehéz volt mindenki számára ebben az országban. Ezért külföldiként óvatosnak kell lenned ezzel a témával, és akkor is, amikor a gyarmati múltjukról beszélsz.

A szellemek valódiak

Számos vietnami hagyomány és szokás az ősi hiedelmek köré épül. A vietnámi emberek egyik legnagyobb félelme az, hogy a halottak nem találnak békét a túlvilágon, s ezáltal kínzó szellemekké vállnak.

Az országban szinte mindenkinek van egy kísértettörténete, a temetésen rájuk szálló pillangótól kezdve az éjszakai furcsa hangokig.

De bármit is gondolsz a paranormális jelenségekről, ne vedd semmibe a szellemeket vagy az elhunytakat, ha ebben az országban jársz!

Borravaló?

Vietnámra nem igazán jellemző a borravaló-kultúra. Ha úgy érzed, hogy a kiszolgálás túlmutat a megszokottnál és istenien érezted magad, nyugodtan hagyhatsz egy kis pluszt, de az összeg legyen diszkrét. Rejtsd el a tányér alá vagy a számla mögé. Ha nyíltan mutogatod a borravalót, az olyan érzést kelthet másokban, mintha a pincér koldulna, ezzel pedig kellemetlen helyzetbe hoznád, amire ugyebár szigorúan ügyelni kell. De lehet, hogy valaki vissza is utasítja a borravalót, hiszen azt hiszi, hogy elrontottad az összeget. Hmm, érdekes!

A figyelmetekbe ajánljuk