Magyar dizájner varázsolja újjá a szecessziós luxushotelt a Comói-tó partján

Magyar dizájner varázsolja újjá a szecessziós luxushotelt a Comói-tó partján

A VARRODESIGN-t kérte fel a firenzei központú Italiana Hotels a Comói-tónál, Brunatéban található ikonikus szecessziós műemlék teljes felújítására, az épület koncepciójának és működésének újragondolására. Az Achille Manfredini milánói építész által 1908-ban tervezett szálloda épületének megújulása fontos esemény a Comói közéletben.


A tó feletti sziklán magasló hotelből, melyben amerikai és olasz filmsztárok is rendszeresen megszálltak, pazar kilátás nyílik, ám az utóbbi évtizedekben elhagyatottan állt. Varró Zoltán belsőépítész és csapata, a VARRODESIGN a 6 emeletes, 80 szobás hotel régi csillogását tervezi visszahozni. Az észak-olasz luxus életmódhoz illeszkedő design koncepcióban szerepet kapnak Uzsay Márton festőművész festményei is, aki hamarosan a 10 óriás képből álló L'AQUA DELLA VITA-sorozatát szállítja a Comói palotába.

VARRODESIGN

Mindenki, aki járt már Comóban, ismeri a Brunatéba vezető funicolare-t, azaz a hegyre vezető siklót, melynek tetején évtizedekig egy üres szecessziós épület áll. Az egykor pompás grand hotelt 1910-11-ben építették és a milánói polgárság népszerű üdülőhelye volt.

A 20. század közepén olyan amerikai sztárok élvezték itt a dolce vita-t mint Marlon Brando, majd az épületet az 1960-as években a transzcendentális meditáció guruja, Maharishi Mahesh Yogi vásárolta meg.

Az 1970-es évek óta többször is történtek próbálkozások az épület helyreállítására, de mégis sokáig elhagyatottan állt, sőt egy alkalommal tűz is kiütött benne, mielőtt az olasz szállodákat üzemeltető Italiana Hotels-hez került.

Varró Zoltánra egy budapesti munkája, az Aria Hotel kapcsán figyelt fel Emilio Polillo firenzei üzletember, a hotel csoport tulajdonosa, aki akkor már 6 éve keresett belsőépítészt, hogy véget vessen az épület mostoha sorsának és eredeti fényéhez méltó szállodát hozzon létre.

Emilio Polillo azzal keresett meg, hogy valami egészen különlegeset szeretne létrehozni, ami távol áll a hotel design kliséktől. Én sosem azt nézem hogy mi a divat, milyen a szomszéd hotel, mert abból lesznek a biztonságos megoldások. A megbízónknak tetszett, hogy merek nagyot álmodni és merészek az elképzeléseim

meséli Varró Zoltán, aki egy kiürített műemlék épületet látott az első bejáráskor.

Comóról általában a gyönyörű tóparti villák jutnak eszünkbe, ám ez a szálloda több száz méterrel a Comói-tó felett van, ahonnan nemcsak Milánótól Svájcig lehet ellátni, de sokszor még az is előfordul az hogy a felhők a hotel alatt úsznak el.

Amikor először az épületben jártam, engem ez a különleges helyszín érintett meg. Egy sziklaszirten találtam magam a tó felett. Azt éreztem hogy ez olyan mint, ahogy az Istenek lakhelyét képzeltem gyerekkoromban, akik a felhők közül nézik, hogy az emberek mit csinálnak lent. Egy külön világot hozok itt létre, és elneveztük a szállodát Nuvole Gardennek, azaz ‘felhők kertjének

mondja Varró Zoltán.

A VARRODESIGN egyik jellemzője, hogy mindig komplex megközelítésben tervez, melyet az üzemeltetést érintő legapróbb részletekig átgondol. A Nuvole Garden esetében is alaposan megvizsgálták, hogy mi mozgatja azokat a vendégeket, akik a Comói-tóhoz mennek nyaralni, letapogatták, hogy milyen a Comói életérzés.

A designban végül hangsúlyos szerepet kapott a víz, a hegyek, a kertek, a felhők, és a csodálatos épített környezet mellett a páva mint szimbólum, a Comói kertek gyakori szereplője.

A designerek által felvázolt koncepcióban végig elmosódik a kint és bent határa. A beltérben mindenhol tetten érhető a kertek világa, a szálloda kertjébe viszont a Comói villák grandiózus termeinek hangulatát emelte át a VARRODESIGN; a teraszon például egy hatalmas Sicis-mozaikot kandalló, kristálycsillár, mészkőből faragott fotel vesz majd körül.

A szálloda egyik központi terét, a BLU éttermet a tó inspirálta. Az ide betérő vendégek egy víz alatti világba csöppennek: a falakon különleges kékes színű, színátmenetes bársony függöny fokozza az élményt, melyet a ház többi textíliájával együtt maga Varró Zoltán tervezett; aki plafonra emeli a tekintetét a víz játékát láthatja csillogni, míg a szőnyegen kavics minta köszön vissza.

Ennek a víz alatti miliőnek lesz a megkoronázása Uzsaly Márton óriási festményekből álló, vízre reflektáló sorozata.

Ahogy a Comói családok évszázadok óta megrendelői voltak a művészeknek, Varró Zoltán is fontosnak tartja, hogy a magyar festőművész munkái kerülnek a régi szecessziós palota falaira. Uzsay, aki Pécsett tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szerezte tanár diplomáját először a Flow Caféban mutatta be a 10 óriási méretű képből álló L'AQUA DELLA VITA sorozatot, melyeket a magyar közönség még május közepéig megtekinthet, mielőtt végleges helyükre kerülnek a Nuvole Garden Hotel éttermébe. A sorozat egyik darabja az Anna című 290 cm x 430 cm méretű vászonra készült olajfestmény modellje a festőművész felesége volt.

\u200bUzsaly M\u00e1rton Anna c\u00edm\u0171 festm\u00e9nye

Uzsaly Márton Anna című festménye

Uzsaly Márton


A nagy múltú észak-olasz hotel újjáéledése jelentős nemzetközi előrelépést jelent a VARRODESIGN számára, akik a megbízásnak köszönhetően további itáliai épületek felújítására kaptak felkérést.


A figyelmetekbe ajánljuk