óriás-gyümölcsgalamb

A világ legrészegesebb madara: íme az új-zélandi óriás-gyümölcsgalamb

Az új-zélandi óriás-gyümölcsgalamb (maori nevén: kereru) egy gyönyörű színekben pompázó madár, amely egy furcsa szokással rendelkezik, melynek következtében egyszerűen lerészegedik.



A kereru nagy testű, mintegy félméteresre megnövő galambféle, amelynek jellegzetes tollazata a hátán és a fején zöld, a hasán fehér. Nevéhez híven érett gyümölcsökkel táplálkozik, ami a szervezetében megerjed, így előfordul, hogy leesik a fáról, mivel „kissé becsíp" és nem képes kapaszkodni – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Véletlenül döntötte meg a leghosszabb megállás nélküli repülés rekordját ez a kismadár


Az ég kertészeinek is tartják őket, mivel létfontosságú szerepet játszanak az őshonos új-zélandi gyümölcsök magjainak nagy területeken való szétszórásában. Ugyanis azon kevés madarak közé tartoznak, amelyek elég nagyok ahhoz, hogy a gyümölcsöt egészben lenyeljék.

Bár a kereru egykoron elterjedt volt Új-Zélandon, ma már néhány régióban veszélyeztetettnek számít. A populáció nagyjából állandó, de egyes régiókból, ahol ragadozói túlságosan elszaporodtak, csaknem eltűnt már.

A kereru mindezek mellett fontos szerepet játszik a māori kultúrában és hagyományokban. A madarat sokszor kapcsolják az erdők és a természet védelméhez. A helyiek szerint a gyümölcsgalamb az erdő őrzője, és néha az istenek küldöttjeként is emlegetik Az új-zélandi madár tehát nemcsak érdekessége az országnak, hanem kulturális és szimbolikus jelentőséggel bír a helyi közösségek számára.

A figyelmetekbe ajánljuk