bird singing on tree

A fehérzaj több milliárd madarat menthet meg

Évente több milliárd madár pusztul el a magas üvegépületekkel, kommunikációs tornyokkal és távvezetékekkel való ütközések következtében.


Évente több milliárdnyi madár esik épületek, tornyok és távvezetékek áldozatául. Ez a megdöbbentő szám várhatóan tovább növekszik, ahogy a városok egyre nagyobbra nőnek. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint van mód arra, hogy kijavítsuk halálos hibáinkat: olyan aakusztikus világítótornyok telepítésével, amelyek rövid szakaszokban fehér zajt bocsátanak ki, és megállítják a vándormadarakat, amelyek ütköznek a magas fémszerkezetekkel, magas épületekkel, sőt még a szélturbinákkal is.

A kétféle hangjelzést tesztelő helyszíni kísérletek akár 16 százalékkal is csökkentették a madarak aktivitását a kommunikációs tornyok körül, és a kutatók szerint ezek az akusztikus világítótornyok csökkenthetik a szélturbinákkal való ütközés kockázatát is. A szélturbinákat azért építik, hogy a vándormadarak által szállított energiát ugyanazokból a széláramokból nyerjék.

A természetvédők mindenféle stratégiát kitaláltak annak érdekében, hogy csökkentsék a madarakkal való ütközések halálos áldozatainak számát, a mintás üvegektől kezdve a kötélfüggönyökön át a lézerfényekig. Ezek a stratégiák azonban nem mindig hatékonyak, valószínűleg azért, mert a madarak egészen másképp látják a világot, mint az emberek.

A legtöbb madár szeme a fejük két oldalán van, kifelé néz, ami azt jelenti, hogy a fejjel lefelé és szárnyakkal felfelé repülő madaraknak egy tátongó vakfolt van közvetlenül előttük. A szélturbinák lapátjai, amelyek a levegőben söprő utat vágnak, szintén más mozgási veszélyt jelentenek, mint a fényvisszaverő üvegépületek és acéltornyok. A hangok jobb biztonsági figyelmeztetést jelenthetnek az ember alkotta építményt gyorsan megközelítő madarak számára.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk