madár egy fán
Ugyan pontos számot szinte lehetetlenség megadni, de a kutatók időt és pénzt nem sajnálva próbálták meg a lehető legjobban megbecsülni az egyedszámot.

Egy friss tanulmányból kiderül, több mint 50 milliárd madár él a Földön. A szakértők a vadon élő egyedek számát becsülték meg, amiből csak a házi verebek populációja 1,6 milliárd példányból áll.

Rajtuk kívül még további három madárfaj éri el az egymilliárd fölötti számot: a seregély, a füsti fecske és a gyűrűscsőrű sirály.

A legtöbb madár azonban kifejezetten ritka, körülbelül minden tizedik faj populációja 5 ezernél kevesebb példányból áll.

Corey Callaghan, az Új-Dél-Wales-i Egyetem munkatársa szerint a kutatócsapat időt és pénzt nem sajnálva mérték fel a madárpopulációt, mivel fontosnak tartják, hogy pontos képet kapjanak a biodiverzitásról.

A madarak megszámlálása hozzájárulhat többek között a fajok védelméhez, és segíthet megelőzni egyes egyedek kihalását. A munka ugyanakkor nem mutat teljesen pontos eredményt, csupán a lehető legprecízebben igyekeznek megbecsülni a számukat.

Korábbi számítások alapján 200-400 milliárd példány élhet a Földön, ezek pedig 10-13 ezer madárfajhoz tartoznak.

Az ausztrál kutatók 9700 élő madárfajt vizsgáltak meg, ezek a mai madárfajok 92 százalékát adják.

A fennmaradó 8 százalékról viszont bizonytalan adatok állnak csak rendelkezésre, de mivel amúgy is ritka példányokról van szó, figyelembevételük nem változtatna érdemben a becsléseken.

Az elemzéshez egy online adatbázist használták fel, amibe az elmúlt évtized információi találhatóak különböző madárfigyelőktől. Az adatokat végül modellezéssel és a helyszíni szakértőktől származó információkkal finomították.

A tanulmányból kiderült, hogy a legtöbb szerint a legtöbb madár az északi féltekén él: Európában, Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában, az Arab-félsziget egyes részein és Észak-Amerikában. Ezzel szemben kifejezetten kevés madár van Madagaszkáron és az Antarktiszon.

A fajok 12 százalékának egyedszáma kevesebb mint 5 ezer, ezek között van a nagyon ritka kínai üstököscsér, a sokáig kihaltnak hitt lármás bozótjáró és a röpképtelen dobos guvat. A feketebegyű guvatfürjek helyzete lelombozó: csupán száz példány fellelhető. A legritkább madarak a vizsgálatok szerint a kivifélék és a lábasguvatalakúak közé tartoznak.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a legtöbb jelenleg élő madár gerinctelenekkel, például férgekkel táplálkozik (15 milliárd), de vannak mindenevők is (13 milliárd). A legritkábbak a dögevők (194 millió) és azok a madarak, amelyek a virágok nektárját fogyasztják (479 millió).

A kutatók szerint a becslést 5-10 évente kellene megismételni, mivel ha a madarak száma csökken, az azt jelzi, hogy veszélyben van ökoszisztémánk. A szakértők úgy vélik, módszerük más állatokra is alkalmazható lenne.

(BBC / MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk