kanalas gém

Mégsem tűnt el: 4 hónap után került elő a csavargó kanalasgém

Négy hónap után ismét jelzett a jeladója annak a kanalasgémnek, amely utoljára 2023. október 12-én, Szicíliából küldött jelet. A Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai egy ideig attól tartottak, hogy eltűnt.


A J278-as tojó kanalasgémet 2018 márciusában a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben lévő tömörkényi Csaj-tavon fogta be Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője, majd munkatársaival jeladóval látták el. A befogás idején ez a madár már biztosan több mint, négy éves volt, így jelenleg legalább tíz éves lehet – számolt be a Kiskunsági Nemzeti Park.

Ez is érdekelhet: Igazi ritkaság: különös állat köszönt be a Kiskunsági Nemzeti Parkba

A madár őszi vonulását eddig hat, a tavaszit pedig öt alkalommal követtük végig. Ezek alapján elmondható, hogy J278 egy rutinos egyed, akinek egyik kedvenc úti célja Olaszország. Általában Manfredonia térségét választja a tavaszi és az őszi pihenésére. A kanalasgém szereti a rendet, ugyanis telelőhelyéhez és fészkelőhelyéhez is hűségesen ragaszkodik.

J278 Tunéziába is ellátogatott, itt a hathetes telelési szezon idején mindig Djaziret Kneiss keleti oldalának gasztronómiai kínálatából szokott válogatni, azonban a a sziget nyugati felére sosem látogat el, legalábbis hosszútávra. Fészkeléskor pedig a Csongrád-Csanád vármegyében lévő, Felgyőhöz közel eső nádasokat használja évről évre.

A Nemzeti Park dolgozói korábban nem tudtak arról, hogy a szóban forgó kolónia ezt a térséget használta volna fészkelésre, így megtalálásukat a jeladózásnak köszönhetik. A gémtelep felfedezését követően már különféle természetvédelmi intézkedéseket vezetnek be annak érdekében, hogy megvédjék őket.

Olvasd el ezt is! Mint egy vadászgép, úgy száguldott haza egy kis goda

Azt is érdekes látni, hogy nemcsak a fészkelőhelye van szinte méterre pontosan ugyanott évről-évre, de a táplálkozóterületei is „bejáratottak”: gyakran látogat kisebb tavacskákat és vízállásokat, amelyeket más kanalasgémek nem látogatnak tömegesen

– írják.

A figyelmetekbe ajánljuk