Történelmi tények, amelyek valótlannak tűnnek, ám mégis igazak

Történelmi tények, amelyek valótlannak tűnnek, ám mégis igazak

A történelemórákon néha rejtve maradnak a múlt legkülönösebb apró részletei. Most ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.


Az evőpálcikák mintegy 4500 évvel korábban jelentek meg, mint a villák

Az első villákat a Közel-Kelet és a Bizánci Birodalom uralkodó osztálya használta Kr. u. 1000 körül. Európában azonban a következő több száz évben nem nézték jó szemmel, mert úgy gondolták, hogy az ördög eszközei. Az itáliai egyház azzal érvelt, hogy Isten azért teremtette az embert ujjakkal, hogy Isten ételét ehesse, ám ez nem akadályozta meg a gazdag családok számára aranyból készült villák gyártását.

Jeff Bezos mégsem olyan gazdag?

A milliárdos Jeff Bezos napjaink leggazdagabb embere több mint 100 milliárd dolláros nettó vagyonával, de a modern becslések szerint olyan történelmi személyiségek, mint Augustus Caesar és Mansa Musa mai mércével mérve valószínűleg trilliárdosok lennének.

Mary Shelley az íróasztalán tartotta halott férje szívét

Mary Shelley portréja

commons.wikimedia.org

Lehet, hogy az írónő ezt valamiféle metaforának szánta, de ez mégiscsak furcsa. Ilyenkor tényleg kijelenthetjük, hogy mindenki másképp gyászol. Mary Shelley férje, Percy Bysshe Shelley mindössze 29 éves volt, amikor elhunyt. Míg a maradványainak nagy részét temetőben temették el, addig Mary a férje szívét becsomagolva tartotta, és szinte mindenhová magával vitte. Amikor ő is elhunyt, a szívet az íróasztalán találták meg, egykori férjének utolsó versébe az Adonaisba csomagolva.

Lyndon B. Johnson elnök a mellékhelyiségben is tartott megbeszéléseket

Az egykori amerikai elnök egy telefont szereltetett be a mellékhelyiségbe, hogy akkor is tudjon bizonyos ügyeket intézni, ha szólítja a természet. A vécécsészén ülve is folytatott megbeszéléseket, mert minden percet értékesnek tartott. Bár az elnök eredményesnek tartotta furcsa módszereit, sok segéde nehezen hallotta őt beszélni a folyó víz miatt.

A figyelmetekbe ajánljuk