Amikor az iskolában történelmet tanulsz, úgy tűnhet, mintha csak véletlenszerű tényeket és részleteket memorizálnál fontos történelmi személyekről és eseményekről. És bár fontos, hogy ismerjük a múltat, néhány furcsa és olykor vicces történés felfedezése sokkal szórakoztatóbbá teszi a tanulást. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány különleges esetet, amit lehet, hogy eddig még nem ismertél.


  • A II. világháború ideje alatt egy Juliana nevű dán dog különleges elismerésben részesült. Az eb Kék Kereszt-kitüntetést kapott hősies tettéért, ugyanis egy gyújtóbombát úgy oltott el, hogy rápisilt.
  • Nagy Sándort nagy valószínűséggel élve temették el. A tudósok szerint a Guillain-Barré-szindróma nevű neurológiai rendellenességben szenvedett. Valószínűleg azt hitték, hogy elhunyt a makedón király, pedig valójában csak lebénult.
  • Voltak női gladiátorok az ókori Rómában. A női harcosokat gladiatrixnak vagy gladiatricesnek hívták, de természetesen sokkal kevesebb volt belőlük, mint férfi társaikból.
  • A Bosszúállók név talán ismerősen csenghet. A szuperhősös film, amelyekkel dollár milliókat zsebeltek be az alkotók. Azt viszont lehet, hogy nem tudtad, hogy az igazi Bosszúállók egy zsidó bérgyilkosokból álló csoport is volt, akik a II. világháború után náci háborús bűnösökre vadásztak. Feltehetőleg 2283 német hadifoglyot végeztek ki.
  • 1912 és 1948 között az olimpiai játékokon képzőművészeti versenyeket rendeztek. Érmeket osztottak irodalom, építészet, szobrászat, festészet és zene területén. De természetesen az alkotásoknak olimpiai témájúnak kellett lenniük.
  • A híres hódítót, Bonaparte Napóleont egyszer egy nyuszihorda támadta meg. A tábornok szeretett volna egy izgalmas nyúlvadászatot szervezni, ám amikor a nyulakat kiszabadították a ketrecükből, megállíthatatlanul rátámadtak Napóleonra és az embereire.
  • A ketchupot az 1830-as években gyógyszerként árulták. 1834-ben egy John Cook nevű ohiói orvos a gyomorrontás gyógymódjaként árulta. Fűszerként csak a 19. század végén vált népszerűvé.
  • A Bloody Mary-koktélt nem mindig Bloody Mary-nek hívták. Először Bucket Of Blood (egy vödör vér) volt a megnevezése, utána Red Snapperre keresztelték, végül pedig a Bloody Mary lett a befutó.
  • A nagy gazdasági világválság idején az emberek élelmiszer-zsákokból készítettek ruhákat. Az emberek lisztes zsákokat, krumpliszsákokat és szinte minden anyagot felhasználtak, ami vászonból készült. Emiatt a trend miatt az élelmiszer-forgalmazók elkezdték színesebbé tenni a zsákokat, hogy az emberek egy kicsit divatosak legyenek.
  • Az ókori Görögországban azt hitték, hogy a vörös hajú emberek a haláluk után vámpírrá válnak. Ez részben azért volt, mert a vörös hajúak általában világos, sápadt bőrűek és érzékenyek a napfényre. Ellentétben a mediterrán görögökkel, akiknek kreol bőrük és erősebb vonásaik vannak.
A figyelmetekbe ajánljuk