titkos ajtó

Új trendhullám söpör végig a lakástulajdonosoknál: titkos pánikszobákat alakítanak ki

A trendek változásai nemcsak a divatiparban vagy zenében rendkívül gyorsak, hanem akár a lakberendezésben és az építészetben is. Az igények folyton változnak, 2024-ben pedig az önvédelem és a biztonság lett az egyik legfontosabb szempont, amikor egy új otthon berendezéséről van szó.


Megannyi hollywoodi produkcióban és mesékben találkozhattunk már a könyves polcnak álcázott titkos ajtókkal és folyósokkal, ezek a helyiségek pedig valóban felkapottá váltak az Egyesült Államokban. Egyre több tulajdonos dönt úgy, hogy berendez egy ilyet otthonába, egyfelől így értéktárgyai rejtve maradhatnak a betörők elől, másrészt sima tárolóhelyiség is lehet belőlük, de vészhelyzet esetén pánikszobaként is alkalmazhatók – írja a The New York Times.

Ez is érdekelhet: Különleges, már-már rémisztő kapszulákból áll a világ egyik legfurcsább épülete

A rejtett szobák bejárata – akárcsak a filmekben – első ránézésre nem tűnik annak, a kivitelezésük azonban nem egyszerű.

A szakemberek bevethetnek akár biometrikus beléptető rendszereket, pl. tenyér- vagy ujjlenyomat alapján, melyet egy fal, falrészlet vagy akár egy kandalló elfordulása is követhet.

Arról nincs szó, hogy pontosan hány otthonban találhatóak meg ezek a megoldások az USA-ban, azonban a lap információi alapján van olyan cég, amely tavaly egész évben havi 77-135 ilyen megrendelést kapott.

Emellett megindult a saját kivitelezés is, a Home Depot barkácsáruház is specifikus termékekkel állt elő ehhez.

Arról nincs szó, hogy pontosan hány otthonban találhatóak meg ezek a megoldások az USA-ban, azonban a lap információi alapján van olyan cég, amely tavaly egész évben havi 77-135 ilyen megrendelést kapott. Emellett megindult a saját kivitelezés is, a Home Depot barkácsáruház is specifikus termékekkel állt elő ehhez.


A figyelmetekbe ajánljuk