Buzludzha emlékmű
Fotó: Shutterstock

​5 lenyűgöző brutalista épület, amit érdemes egyszer felkeresni

Napjaink építészetében a beton, a brutalizmus fő attribútuma újra reneszánszát éli, a monumentális épületeket, emlékműveket pedig sorra keresik fel a turisták a világ minden tájáról. De vajon honnan ered ez a népszerű stílus?


Nekünk elsősorban a keleti blokk panelrengetegei jutnak eszünkbe a szó hallatán, pedig Nyugat-Európa is tele van brutalista betonmonstrumokkal, ráadásul sokszor a legtehetségesebb építészek alkották ezeket a szinte szoborkategóriába illő épületeket. A stílusirányzat Angliában indult az 1950-es években a modern mozgalomból, de elődje már a szovjet konstruktivistáknál is megtalálható volt. A svájci-francia építész, Le Corbusier művei különösen inspirálták.

Ez is érdekelhet: 5+1 bizonyíték, hogy a brutalista építészet lehet jó is!

​Szürreális futurista szépségek

Vitatott, hogy a kifejezés a francia béton brutból vagy az angol és svéd nyelvekben használt brutális építészet kifejezésből jön. Ami biztos, hogy bárhol a világon a brutális erő, a nyersesség és a provokatív jelleg uralja a stílust. Jellemző vonásai a szigorú, monumentális formák, a technikai funkcionalitás, valamint az anyagok (a beton, a tégla, az üveg és a vas) építészeti látványelemként való használata.

A lényeg a szándékosan megmutatott, esztétikai igénnyel megmunkált durva beton felületeken és anyaghasználaton túl a tömegek, részletek komponálása révén érvényre jutó drámai hatás

foglalta összeBranczik Márta, művészettörténész, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezetője az Octogonnak adott interjújában.

A stílus az 1970-es évekig nagy népszerűségnek örvendett világszerte, ma pedig újra divatba jött. El kell ismernünk, hogy a szürke tömbök árnyékában sok különleges szocialista-brutalista „betonszépség” is született, ezekből mutatunk most párat.

Ha tovább olvasnál: Így festett a lakásunk a Kádár-korszakban

​1. Buzludzha, Kazanlak, Bulgária

A Buzludzha emlékművet a kommunista kormány építtette Közép-Bulgária legmagasabb hegycsúcsán, hogy megemlékezzen az ország történelmének egy nagy pillanatáról: 1891-ben a szocialisták egy csoportja titokban összegyűlt, hogy forradalmasítsa a szocialista mozgalmat, amely hamarosan a Bolgár Szociáldemokrata Párt megalapításához vezetett.

Az építmény 1981-ben, hétéves és körülbelül 6000 ember munkáját igénybe vevő építkezés után készült el.

Az egyik legidőigényesebb elem az emlékmű belsejét borító mozaiklapok lerakása és falfestmények elkészítése volt, melyek többek közt Lenint, Marxot és Sztálint ábrázolják. Az épület jelenleg felújítás alatt áll.

​2. Grúz Nemzeti Bank, Tbiliszi, Grúzia

a Gr\u00faz Nemezeti Bank \u00e9p\u00fclete

Fotó: Shutterstock

Az 1975-ben megnyitott, furcsa külsejű épület a grúz főváros egyik legikonikusabb szovjet korabeli épülete, tervezői G. Chakhava és Z. Jalaghania voltak. Korábban a 11 ezer négyzetméteres, 8 szintes tetrisz-kinézetű erődítmény a Szállítmányozási és Közúti Minisztérium épületeként szolgált, 2007 óta azonban a Grúz Nemzeti Bank főhivatala működik benne. Grúziában jártunkban érdemes felkeresni a Szertartások Palotáját és a Nutsubidze Plato függőfolyosókkal összekötött lakóépületeit is, ha brutalista építményekre szomjazunk.

​3. Zvartnotszi nemzetközi repülőtér, Örményország

Zvartnots rep\u00fcl\u0151t\u00e9r, \u00d6rm\u00e9nyorsz\u00e1g

Fotó: Shutterstock

Az örmény repülőteret 1961-ben nyitották meg a kommunista hatóságok, a ma már ikonikusnak számító egyes terminál 1980-ban épült. A késő szovjet időszakban a luxus csúcsát jelentette, és az évek során a Kreml magas rangú tisztviselőit látta vendégül.

4. Koncert- és Sportpalota, Vilnius, Litvánia

Az 1971-ben épült „palota" a szovjet brutalista építészet egyik legfelismerhetőbb példája a litván fővárosban. Az 1991-es visszacsatolásért folytatott küzdelem során az aréna a szovjet csapatok által megölt 13 litván nyilvános temetésének helyszíne volt. 2004 óta elhagyatottan áll, és jövője továbbra is bizonytalan. Egy tavaly elhangzott terv szerint a litvániai zsidók történetének szentelt múzeum válhat belőle.

​5. Tallinni TV-torony, Észtország

TV-torony, Tallinn

Fotó: Shutterstock

A 314 méteres torony Tallinn Pirita kerületében található, és résszerű ablakaival, valamint tömbszerű megjelenésével érdemelte ki a brutalista jelzőt. Az 1980-as moszkvai olimpiára épült David Basiladze tervei alapján, hogy javítsa a város műsorszórás minőségét. Később a torony a függetlenség jelképévé vált, mivel a szovjet katonák a harcok során megpróbálták elfoglalni, de az észteknek sikerült visszatartaniuk őket. Az épület ma is látogatható, a pazar kilátás mellett szabadtéri terasz, interaktív kiállítás és futurisztikus belső miliő várja az érkezőket.

Forrás: itt, itt, itt, itt, itt és itt


A figyelmetekbe ajánljuk