barna hajú nő portré néz a szemünkbe bele

Milyen típusú épületből lenne szükség kevesebbre Magyarországon? Miből építhetnénk többet? Barta Zsanett az egyik legmenőbb fiatal tervező, aki a Budapesti Műszaki Egyetemen diplomázott építészmérnökként, majd számtalan izgalmas projekt és neves építésziroda után elindította saját tervezői vállalkozását.


Mikor jöttél rá, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Egészen pici koromtól kezdve nagyon érdekelt a matematika, és kezdetben matematikus szerettem volna lenni. Azonban volt egy erős kreatív beállítottságom is, és arra jutottam, hogy önmagában a matematikában ezt nem tudnám kibontakoztatni. Így jutottam el az építészethez, ami kicsit mindkettő, így olyan 10-12 éves koromban már el is döntöttem, hogy építész leszek.

Mit nézel meg először egy épületben/lakásban?

Először mindig az összhatást nézem, az első benyomást, mint egy új emberrel való találkozásnál. Ezután kezdem megvizsgálni, hogy mik azok a részletek, amik ezt befolyásolták - akár jó, akár rossz értelemben. Az összhang nagyon fontos - ha ez megvan, akkor akár egy stílusban tőlem távol álló épület is tud kifejezetten tetszeni.

Honnan inspirálódsz?

Egyrészt rengeteget utazom. Elképesztően érdekelnek a világ különböző kultúrái és építészete. Másrészt nagyon sok külföldi szakmai blogot és építészt követek, ahonnan nap mint nap inspirációt merítek.

Melyik magyar épület és építész érdemelne szerinted több figyelmet és miért?

Jó kérdés. Ami hosszas gondolkodás után eszembe jutott, azok a 4-es metró megállói, és a Spooraarchitects. Ezen kívül szerintem Magyarországon nincs jelenleg nemzetközileg ismert és elismert „sztárépítész", sem pedig „sztárépület". Egyrészt nincsenek meg hozzá az anyagi lehetőségek, másrészt pedig nem merünk nagyot álmodni. Remélem, hogy ez majd változni fog.

Mi az a kortárs trend, amit nagyon szeretsz jelenleg és mi az, amit kifejezetten nem kedvelsz? Miért?

Nagyon örülök annak, hogy egyre több építész nyúl vissza hagyományos építészeti elemekhez akár a népi építészetből inspirálódva is, és modern köntösbe öltöztetve időtállóan esztétikus, környezetükbe illeszkedő házak születnek. Amit nagyon nem kedvelek, az a „mediterrán"-nak csúfolt trend, amikor szinte csak klónozzák az alaprajzokat egyik telekről a másikra, a tető vonala pedig annyiszor törik meg, amennyiszer nem szégyen, vagy még annál is többször.

A brutalizmus egy kifejezetten megosztó stílus, te melyik oldalán állsz a kérdésnek?

Szerintem minden stílusnak megvannak a kiemelkedő épületei, aminek a megalkotása hatalmas teljesítmény, és az eredménye pedig érdemes arra, hogy sokan megcsodálják. A brutalizmus is ilyen.

Melyik országba vágysz és/vagy melyik országot ajánlod utazáshoz az építészet szerelmeseinek?

Nekem eddig talán Portugália és Svájc volt, ahol a legtöbbször rácsodálkoztam épületekre, de ez azért is van, mert a kötelező városnézős látnivalókon túl a helyi modern építészetet is mindig felkutatom, és ebben a két országban ez a vonal nagyon erős. Norvégiában és Svédországban van még sok épület, ami érdekel.

Van valamilyen személyes filozófiád vagy vezérelved a hivatásoddal kapcsolatban?

Tervezés során mindig arra törekszem, hogy én is, és a megbízó is maximálisan elégedettek legyünk az eredménnyel. Amíg ez a két dolog nem teljesül, szerintem nem szabad abbahagyni a tervezést.

A vezérelvem pedig, hogy mindenre van megoldás, csak meg kell találni. Nem szeretem hallani, az "így szoktuk" és "10 éve így csináljuk" mondatokat, mert ezzel elvágjuk magunkat a fejlődéstől, és a lehetőségtől, hogy jobbat csináljunk, mint korábban.

Melyik a munkádhoz legközelebb álló hobbid és melyik a legtávolibb?

Az utazás a legközelebbi, erről már meséltem. A legtávolabbi talán a búvárkodás, 20 méterrel a vízfelszín alatt igazán ki tudok kapcsolni.

A belső vagy a külső formák vonzanak jobban? Miért?

Mindkettő egyformán fontos. Ha egy ház kívülről nagyon szép, de belépsz az ajtón, és igénytelenül, nem átgondoltan van berendezve, nem stimmelnek a színek, tapéták, anyagok, akkor az egész egy csalódás, és ugyanez igaz fordítva is. Ha olyan megbízást kapok, ahol egy kész épületbe kell belsőépítészetet tervezni, mindig igyekszem igazodni a meglévő adottságokhoz, és összhangba hozni a belsőt a külsővel, annak ellenére, hogy a külsőt nem én terveztem.

Ha beköltözhetnél bármelyik épületbe a világon, melyik lenne az?

Egy épületet nem tudok kiemelni. A Saota, és a Creato nemzetközi építészirodák fantasztikus villái, vagy a portugál Aires Mateus minimál fehér épületei közül bárhova szívesen beköltöznék.

Van valamilyen álomprojekted?

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a fiatal korom ellenére szinte minden projektem "álomprojekt", amin jelenleg dolgozom, vagy dolgozhattam. Egyszer nagyon szívesen terveznék mondjuk egy kívül-belül teljesen fehér, minimál stílusú villát. Ezen kívül most indítom el a Design Webshop nevű vállalkozásom, ahol felsőkategóriás megjelenésű, de megfizethető árú belsőépítészeti dolgokat, lámpákat, dekorációkat válogattam össze, amik eddig Magyarországon nem voltak elérhetőek. Remélem ezzel is sok otthon csodássá varázsolásához járulhatok hozzá.

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


A figyelmetekbe ajánljuk