Taylor Swift turnéja egyik állomásán
Fotó: Getty Images

Taylor Swiftnek még Elvis Presley rekordját is sikerült felülmúlnia

Taylor Swift megdöntötte Elvis Presley hosszú ideje fennálló rekordját, mivel mostmár a 34 éves popsztár az, aki a legtöbb hetet töltötte a Billboard 200-as albumlistájának élén szólóelőadóként – 2023 utolsó hetével együtt szám szerint már a 68.-at.


Taylor Swift 1989 (Taylor's Version) című lemezével ötödik alkalommal landolt a lista élén 2023 utolsó hetében, ezzel pedig átvette a vezetést az eddig uralkodó Elvis Presleytől.

Ezt is olvasd el! A korona árnyékában: 4 érdekesség Elvis Presleyről, amiről eddig nem hallottál

Legalábbis ami a szólóelőadókat illeti, ugyanis mindent egybevetve még mindig a The Beatles áll a lista legelején. A legendás brit zenekar közel kétszer ilyen hosszan uralta a slágerlistákat: az ő albumaik összesen 132 hetet töltöttek a Billboard 200 legtetején.

Presley ezzel pedig az örökranglista harmadik helyére csúszott vissza. A Rock 'n' Roll királya az 1956 és 2002 között töltött 67 hetet a Billboard élén, azaz közel öt évtized kellett neki ehhez a mennyiséghez. Swiftnek az ezt túlszárnyaló 68-hoz viszont csupán másfél évtized, első listavezető albuma a 2008-ban megjelent Fearless volt.

Taylor Swift turn\u00e9ja egyik \u00e1llom\u00e1s\u00e1n

Fotó: Getty Images

Az énekesnő tartja a legtöbb egymás után első helyen debütáló album rekordját is. Ezt a teljesítményt annak köszönheti, hogy 2021-ben úgy döntött, gyorsan újra felveszi és kiadja az összes albumát, miután korábbi tehetséggondozója, Scooter Braun megszerezte régi lemezkiadóját, így a zenéihez tartozó összes felvétel jogát is. A hírek szerint zenész ekkor szüntelenül manipulatív zsarnoknak nevezte Braunt, amit a férfi tagadott. Ettől függetlenül Swift mind az első hat albumát felvette, hogy korábbi menedzsere biztosan ne részesüljön anyagilag a licencdíjakból.

Ez is érdekelhet: Hat botrány a zeneiparban, amit nehéz lenne elfelejteni

További rekord még, hogy Taylor Swift az első élő előadó, aki egyszerre öt albumot tudott a Top 10-ben listázni, amely Prince-nek csak 2016-os halála után sikerült.

Júliusban Swift a Speak Now (Taylor's Version) megjelenésével megdöntötte Barbra Streisand rekordját is, amivel a zenetörténelem legtöbb listavezető albumával rendelkező női előadója lett.

A legtöbb első helyet is megélt albumot összesítésben egyébként továbbra is a Beatles tartja 19-cel, őket Jay-Z követi 14-gyel, majd Swift 13-mal. Presley és Swift jelenleg holtversenyben vezeti az egy év alatt megjelent legtöbb első helyet megszerző albumok listáját, mindkettőjüknek kétszer volt három egy évben: Presley-nek 1957-ben és 1961-ben, míg Swiftnek 2021-ben illetve tavaly, 2023-ban.

A figyelmetekbe ajánljuk