Elvis Presley

A korona árnyékában: 4 érdekesség Elvis Presleyről, amiről eddig nem hallottál

Elvis Presley vitathatatlanul a zenetörténelem egyik legnagyobb hatású előadója volt. Az énekessel kapcsolatban számos érdekesség és pletyka kapott szárnyra az elmúlt évtizedekben, ám akad néhány olyan információ, ami valószínűleg elkerülte a legtöbb ember figyelmét. Az alábbi cikkben négy olyan érdekességet mutatunk be Elvis Presleyről, amiről szinte biztosan nem hallottál.


Elvisnek volt egy ikertestvére

1935. január 8-án Elvis Aron Presley a Mississippi állambeli East Tupelo városában, szülei kétszobás házában látta meg a napvilágot, körülbelül 35 perccel egypetéjű ikertestvére, Jesse Garon után, aki halva született. Másnap Jesset egy jelöletlen sírba temették a közeli Priceville temetőben. A korabeli beszámolók alapján az énekes soha nem tudta feldolgozni Jesse halálát, ezt jól mutatja az a tény is, miszerint Elvis rendszeresen szóba hozta a halva született ikertestvérét a különböző beszélgetések során.

Elvis menedzsere, Tom Parker ezredes valójában nem amerikai származású volt

Tom Parker \u00e9s Elvis 1957-ben.

Tom Parker és Elvis 1957-ben.

GAB Archive/Redferns

Parker Andreas Cornelis van Kuijk néven született 1909-ben, Hollandiában. Elvis későbbi menedzsere fiatalon illegálisan vándorolt be Amerikába, ahol felvette a Tom Parker nevet, és azt állította, hogy Nyugat-Virginiából származik (valódi származása csak az 1980-as években vált nyilvánossá).

A kezdetekben vándorló karneválok reklámszakembereként dolgozott, majd többek között kutyafogó és állattemető-tulajdonos volt, majd több countryénekes karrierjét is igazgatta. 1948-ban Parker kicsikarta a louisianai kormányzótól a tiszteletbeli ezredesi címet, és ezentúl ragaszkodott ahhoz, hogy ezredesnek szólítsák.

Parker 1955-ben szerzett tudomást a feltörekvő Elvisről, majd 1956-ban hivatalosan is ő lett Presley menedzsere. Az ezredes irányítása alatt Elvis valódi világsztárrá vált.

A köpcös, szivarozó Parker a következő két évtizedben a lehető legprecízebben irányította Elvis karrierjét, így segítve őt a hatalmas sikerek elérésében, miközben a művész bevételeinek 50 százalékát is megkapta, de sokak szerint egy idő után szándékosan hátráltatta Presleyt. Parker 20 évvel élte túl pártfogoltját, 1997-ben, 87 éves korában halt meg Las Vegasban.

Elvis fotóit elégették az Ed Sullivan Show-ban való szereplése után

1956 nyarán Parker ezredes három fellépésről szóló szerződést kötött az Ed Sullivan Show-val, az akkoriban igencsak borsosnak számító 50 000 dollárért. A dolog azért is különösen érdekes, mert Sullivan korábban azt mondta, hogy nem fogja leszerződtetni a csípőjét forgató, ajkát görbítő énekest a családközpontú televíziós varietéműsorába. Azonban később meggondolta magát, miután a konkurens Steve Allen 1956 júliusában bemutatta Elvist a műsorában, és a nézettségi adatok alapján Allen lekörözte Sullivant.

Amikor Elvis 1956. szeptember 9-én először lépett fel Sullivannél, 60 millió ember – a tévénézők több mint 80 százaléka – kapcsolt oda. Miután az énekes októberben másodszor is fellépett, a Nashville-i és St. Louis-i nézőket felháborította Presley szexi előadása, és aggódtak, hogy a rockzene megrontja az amerikai tizenéveseket, ezért elégették, illetve széttépték Elvis fotóit.

Az énekes 1957 januárjában lépett fel utoljára Sullivan műsorában, de ezúttal a csatorna cenzorai azt követelték, hogy deréktól felfelé vegyék fel Elvist a produkció közben.

Elvis soha nem lépett fel Észak-Amerikán kívül

Becslések szerint Elvis lemezeladásainak 40 százaléka az Egyesült Államokon kívülről érkezett, azonban egy maroknyi, 1957-ben Kanadában tartott koncert kivételével soha nem lépett fel külföldön.

Több forrás szerint Elvis menedzsere, Parker azért utasította vissza az igencsak jövedelmező külföldi ajánlatokat, mert az „ezredes” illegális bevándorló volt, és attól tartott, hogy nem engedik vissza az Egyesült Államokba, ha a tengerentúlra utazik.

Forrás: History

A figyelmetekbe ajánljuk