Viggo Mortensen a Gyűrűk Ura: A király visszatér premierjén, 2003-ban
Fotó: Getty Images

5 színész, aki kizárólag szerepe miatt tanult meg egy idegen nyelven beszélni

Method actingnek nevezzük azt a módszert, mely során a színészek nemcsak a kamerák előtt, hanem életük szinte minden területén azonosulnak azzal a karakterrel, akit éppen játszanak. Ez technika olykor még a beszédre is kiterjed – legyen szó csak beszédstílusról, akcentusról vagy egy teljesen idegen nyelv elsajátításáról. Alábbi listánkban 5 olyan színészt mutatunk be, akik szerepük kedvéért szinte tökéletesen megtanultak egy számukra teljesen ismeretlen nyelven beszélni.


Meryl Streep – német és lengyel

Listánkból természetesen kihagyhatatlan az akcentusok királynője, Meryl Streep, aki a Sophie választása című filmben bebizonyította, hogy mindent képes eljátszani. Az 1982-es drámában egy lengyel szerelmespárt láthatunk, akik az USA-ba menekülve próbálják elfelejteni a koncentrációs táborban átélt borzalmakat, köztük két gyeremekük elvesztését. A rendkívül érzelmes filmben – az angol mellett – Streep lengyelül és németül is megszólal. A karakter megformálásáért a színésznő elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat az 1983-as Oscar-gálán.

Ezt is olvasd el! A keresztapa Al Pacino nélkül? 7 színész, aki majdnem lecsúszott élete legnagyobb szerepéről

Viggo Mortensen – sindarin

J.R.R. Tolkien világhírű eposzában számos fikciós nyelv létezik, amelyek közül mind az író fantáziáját és kreativitását dicsérik. Amikor pedig A Gyűrűk Urát megfilmesítették, Viggo Mortensen – a szerző szellemiségét szem előtt tartva – elsajátította ezeknek a mesterséges nyelveknek az egyikét.

A már gyerekkorában is három – angol, dán, spanyol – nyelvet folyékonyan beszélő Mortensen tündéül tanult meg a forgatásra készülve.

Ez is érdekelhet: 5 színész-rendező páros, akiknek a neve szinte már teljesen összeforrt

Uma Thurman – japán

Bár anyanyelvétől rendkívül messze áll, Uma Thurman japánul tanult meg Quentin Tarantino kedvéért. Egészen pontosan középkori szamurájnyelven sajátított el kifejezéseket az Oscar-jelölt színésznő, amit aztán a Kill Bill mára ikonikusnak számító jeleneteiben használt fel. Thurman a nyelvtanulás mellett kimerítő edzéseken is résztvett, ahol beleásta magát a japán harcművészetek rejtelmeibe.

Robert De Niro – olasz

Bár azt gondolhatnánk, hogy az itáliai gyökerekkel rendelkező Robert De Niro világ életében beszélt olaszul, ez valójában nem igaz, a legendás színész ugyanis csak az 1974-es Kereszapa 2. miatt tanult meg az újlatin nyelven beszélni. Amikor az akkor harmincas évei elején járó színész megkapta Francis Ford Coppola filmjének egyik főszerepét, a hírek szerint egyből nekiállt a nyelvóráknak. A színész annyira elszánt volt a szerepet illetően, hogy három hónapra Szicíliába költözött azzal a céllal, hogy elsajátítsa azt az olasz akcentust, amelyet az általa játszott karakternek. Vitónak hoznia kellett.

Hang nélkül stábja – amerikai jelnyelv

Egy kis kivétel is idekívánkozik: a John Krasinski által rendezett Hang nélkül című horror összes színészének meg kellett tanulnia az amerikai jelnyelvet. A története szerint ugyanis olyan gyilkos földönkívüliek szállták meg a Földet, akik szuperhallásuk segítségével egyből kiszűrik az emberi zajokat. Ezt csak úgy lehet túlélni, ha az emberek hang nélkül élnek – marad tehát a jelnyelv.

A figyelmetekbe ajánljuk