Szerelemre hangolva (2000)

Nem csak Hollywood ért a romantikához: 5 remek szerelmesfilm Ázsiából

Nem csupán az amerikaiak tudnak szívmelengető alkotásokat készíteni. Cikkünkben összegyűjtöttünk öt ázsiai szerelmesfilmet, amitől te is garantáltan elérzékenyülsz majd.


Kétségtelen, hogy számos kiváló romantikus filmet köszönhetünk Hollywoodnak, az Elfújta a széltől kezdve a Casablancán át egészen a Kaliforniai álomig. Azonban az ázsiai filmművészet is tartogat néhány gyöngyszemet – ezekből válogattunk.

Bukott angyalkák (1995)

Wong Kar-wai melankolikus, álomszerű filmjei világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, a Bukott angyalkák is kultikus darab.

A történet középpontjában egy hongkongi bérgyilkos, Ming áll, akinek rendre egy csinos hölgy adja a megbízásokat. Mingnek elege van az öldöklésből, kiszállna a szakmából, de ügynöke meggyőzi arról, hogy vállaljon egy utolsó megbízást.

Klisészerűnek tűnhet a történet, de a bérgyilkosos szál csak háttérül szolgál egy szerelmi történethez.

Ez is érdekelhet: Viktoriánus kori szerelemre vágysz? Ezzel a 4 filmmel átélheted!

Tavasz a kisvárosban (1948)

Kevesen ismerik ezt a filmet, ami részben annak tudható be, hogy a kommunista diktatúra legkeményebb évtizedeiben túlságosan reakciósnak tartotta Kína kulturális vezetése.

A cselekmény a több millió áldozatot követelő második kínai-japán háború utáni időszakban játszódik. Egy egykori nemesi családról szól, amely a történelem viharaiban elvesztette minden vagyonát, a házuk is romokban hever. A betegeskedő férj leginkább semmittevéssel tölti napjait, a kertben sétálgatva emlékszik vissza a dicsőbb múltra. A feleség élete is rendkívül egyhangú, egészen addig, amíg be nem toppan a házba ifjúkori szerelme.

A művet egy 2005-ös szavazáson a valaha volt legjobb kínai filmnek választották meg.

Szép nyári nap (1991)

Ahhoz, hogy teljes mélységében megérthessük Edward Yang négy órás, monumentális filmjét, nem árt kicsit utánaolvasnunk Tajvan történelmének.

A Szép nyári nap alapvetően erőszakos gyerekbandák konfliktusáról szól, valamint egy szerelemről, ami két fiatal között szövődik. A hatvanas években játszódó történet alapjául egy valós esemény szolgált, amely annak idején megrázta a tajvani társadalmat.

Az alkotás egyszerre felnövéstörténet, romantikus mozi és gengszterfilm.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 5 áprilisban érkező Netflix-sorozat, amit kár lenne kihagyni

Szerelemre hangolva (2000)

Wong Kar-wai leghíresebb műve sem hiányozhat a listánkról: a Szerelemre hangolva nemcsak a romantikus témájú alkotások közül emelkedik ki, de sokan a valaha volt legjobb filmek között emlegetik.

A történet középpontjában egy férfi és egy nő áll, akik egymás szomszédjai. Mindkettőjük elég magányos, párjaik sok időt töltenek távol az otthonuktól. Egy nap kiderül, mi áll a háttérben: házastársaik éppen egymás szeretői. Az átélt csalódás összeköti kettejük sorsát, idővel fizikai vonzalom is kialakul közöttük, de nem akarnak ugyanabba a bűnbe esni, mint házastársaik.

Talán senki sem ábrázolta még ennyire szépen a plátói szerelmet, mint Wong Kar-wai, ahogy azt sem, hogy néha milyen apróságokon múlik, beteljesül-e vonzalmunk.

Bin-jip – Lopakodó lelkek (2004)

Nehéz műfaji szempontból behatárolni Kim Ki-duk művét, a Bin-jip ugyanis a romantikus szál mellett bőséggel tartalmaz krimielemeket is.

A cselekmény középpontjában egy hajléktalan fiatalember áll, aki minden este idegenek házában húzza meg magát. Módszere egyszerű, de hatékony: szórólapokat helyez az ajtókra– ahol estig nem vették be a hirdetést, ott nincsenek otthon a tulajok.

Egy nap azonban hibázik és olyan házba tör be, ahol otthon tartózkodik a feleség. A bántalmazott asszony lehetőséget lát a helyzetben: hátrahagyja addigi életét és a férfi mellé szegődik. Kapcsolatuk meglehetősen szokatlan, gyakorlatilag egyetlen szót sem váltanak egymással – ez azonban nem akadályozza meg azt, hogy mély vonzalom alakuljon ki közöttük.

A figyelmetekbe ajánljuk