Állatbőrből készült hajóval vadásztak 5000 évvel ezelőtt az északi népek

Állatbőrből készült hajóval vadásztak 5000 évvel ezelőtt az északi népek

Az ősi skandinávok állatbőrökből készült csónakokat használhattak halászatra és vadászatra egy új tanulmány szerint.


A Pitted Ware-kultúraként (PWC) ismert, vízi életet élő neolitikus vadászó-gyűjtögető nép i.e. 3500 és 2300 között élt Skandináviában. A csoport leginkább kerámiáiról ismert, emellett ügyes tengeri vadászok voltak, különösen a fókavadászat terén – írja a Live Science.

Ez is érdekelhet: Sült húsok, zöldségek és gyümölcsök – ezt ették a vikingek

A régészek úgy vélik, hogy a vízi életmódhoz alkalmazkodott úszóhártyás vízi emlősök, például fókák bőréből készíthetett vízi járműveket, és a fókazsírból nyert olajat is felhasználhatták a csónakok karbantartásához.

Rengeteg fókát vadásztak le, amit a lakhelyeiken talált nagyszámú fókacsont is bizonyít. A fókák a legalkalmasabb állatok közé tartoztak csónakkészítéshez, hiszen tudjuk, hogy az inuitok is fókazsírból nyert olajat használtak csónakjaik vízállóvá tételéhez.

– mondta Mikael Fauvelle, a tanulmány vezető szerzője, aki hozzátette, hogy több edényben is fókaolajból származó lipidmaradványokat találtak.

Illusztráció.

Unsplash

A csónakok megalkotása létfontosságú volt a Pitted Ware-kultúra fennmaradása szempontjából:

a halászatra kellett támaszkodniuk, hiszen olyan területen éltek, amelyet több hatalmas víztömeg vett körül, köztük a Balti- és az Északi-tenger.

A kutatók úgy vélik, hogy az egyszerűbb csónakok, például a kivájt fatörzsből készült kenuik nem lettek volna hatékonyak több száz mérföld megtételére a nyílt vízen – a fóka bőréből készült csónakok azonban elég erősek voltak ehhez a feladathoz.

Olvasd el ezt is! Meglepő helyen bukkantak rá a felbecsülhetetlen értékű viking kincsre

A régészek elismerik, hogy kevés közvetlen fizikai bizonyítékot találtak a csónakokra vonatkozóan, mégis számtalan sziklarajz ezt bizonyítja:

néhány rajz olyan hajókat ábrázol, amelyek szigonytartókkal vannak felszerelve, és ezek hasonlítanak állatfejekre.

Ám, ha valóban használtak bőrcsónakokat, akkor továbbra is kérdéses, hogy miért nem maradtak fenn a technológiáról feljegyzések.

A figyelmetekbe ajánljuk