elektromos komp
Mutattunk már be mindenféle luxusjachtot és katamaránt, de most egy komp is szárnyakat kapott.

A Boundary Layer Technologies bemutatta a legújabb tervét: egy teljesen elektromos kompot, amelynek lábai lehetővé teszik, hogy a hajó szó szerint átrepüljön az óceánon. Az Electra – amely találóan a tengeri felhők görög istennőjéről kapta a nevét – minden bizonnyal a nyílt vizek egyik legfenntarthatóbb járművének ígérkezik. Mindezt azzal indokolja a kaliforniai székhelyű startup, hogy a meglévő elektromos kompokhoz képest az Electra kétszer gyorsabb, nem mellesleg kétszer akkora távolságot is képes megtenni.

Mindezt a vállalat szabadalmaztatott szárnyashajó technológiájának és meghajtási rendszerének köszönheti. Ed Kearney vezérigazgató szerint a lábak segítségével a komp felemelkedik a vízből, aminek köszönhetően kétszeresére csökken a légellenállás.

Ez azt jelenti, hogy az Electra feleannyi energiát használ fel, mint akkumulátoros társai, ezzel pedig jobb teljesítményadatokkal is büszkélkedhet. A hírek szerint egyetlen feltöltéssel nagyjából 185 kilométert lesz képes megtenni, a sebessége pedig elérheti a 74 kilométer per órát.

Kearney a hajó megnyithatja az utat a jövőben a kompok villamosítása előtt.

Boundary Layer Technologies

A Robb Report szerint az Electra valóban képes lenne kiszolgálni az USA ingázó kompjáratainak több mint 90 százalékát, valamint számos távolabb nemzetközi tengeri útvonalat. Az Electra a fedélzet alatt egy 9000 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal is fel lesz szerelve, amely mindössze három óra alatt feltölthető.

Boundary Layer Technologies

A fedélzeten 150 utas tartózkodhat majd, akik valószínűleg kényelmesen utazhatnak, hiszen a lábazat minimalizálja a hullámzást és növeli a stabilitást. Emellett a hagyományos kompokhoz képest 20 decibellel csökken a kabin zaja az elektromos hajtás miatt. Az szinte természetes, hogy a hajó nulla károsanyag-kibocsátású.

A Boundary Layer Technologies arra számít, hogy az első kompok már 2024 első negyedévére üzembe állhatnak olyan régiókban, mint az Egyesült Államok, Skandinávia vagy a Földközi-tenger.


A figyelmetekbe ajánljuk