Chichen Itza maja templom, Yucatan, Mexikó
Fotó: Getty Images

Minden eddiginél régebbi maja város romjaira bukkantak kutatók

Az Első Jaguár nevet kapta az az ősi maja település, amelyet a közép-amerikai Guatemalában találtak egy cseh-szlovák régészeti expedíció keretein belül. A 2023 nyarán azonosított település minden eddigi maja maradványnál régebbi, megközelítőleg háromezer éves.


A várost a régészek speciális légi felvételek segítségével azonosították még 2023 nyarán.

Ezt is olvasd el! 8 furcsaság az ókori majáktól, ami nekik teljesen hétköznapi volt

Ezek alapján ásatásokat kezdtek el végezni, amelyek során hét négyzetkilométernyi területen paloták, egyéb lakóépületekk, rituális helyek, szobrok, csillagászati megfigyelő és más objektumok maradványait találták meg.

Az expedíció prágai közleménye szerint a feltárt leletek hozzájárulhatnak a maja kultúra történetének jobb megértéséhez. A projektet Ladislav Silhán cseh és Milan Kovác szlovák kutatók vezették, továbbá a csoport munkájában tevékenyen részt vett Sara Polak cseh régész is, aki a mesterséges intelligencia segítségével végzett kutatásokat és elemezte azokat.

A cseh-szlovák kutatók Yax Balam néven nevezték el a feltárt várost, ami Első Jaguárt jelent és a maja kultúrában allegórikus jelentéssel is bír. A jaguár a hatalom szimbólumaként szerepel a feljegyzésekben, amely kapcsolatban áll az alvilággal is. A Yax Balam területén összességében hét nagyobb építészeti együttest és két kisebb települést is felfedeztek a szakemberek.

Ez is érdekelhet: Ezek a tényezők okozhatták a maja civilizáció összeomlását

A jelentős régészeti leletek kiértékelése folyamatban van, és a cseh-szlovák kutatók dolgoznak Yax Balam egy részletes háromdimenziós modelljén iw.

Célunk, hogy minél közelebb hozzuk a mai emberekhez a világ egyik legrégibb civilizációjának értékeit

idézi a HelloMagyar Ladislav Silhán közleményét.

A figyelmetekbe ajánljuk