Egy maja műemlék.

Egy új tanulmány kétségbe vonja, hogy az aszály állt volna az ősi maja civilizáció összeomlásának hátterében.


Nem vitás, hogy a Mexikó délkeleti részén fekvő Yucatán-félszigeten és Közép-Amerika északi részén a kilencedik század végén aszályok sorozata következett be, amikor a maja városok rejtélyes módon elkezdtek elnéptelenedni. Mivel a maják leginkább a szárazságra érzékeny kukoricától, babtól és tökféléktől függtek, egyes tudósok feltételezik, hogy az aszályok éhínséghez vezettek.

Scott Fedick, a UC Riverside régésze és Louis Santiago növényfiziológus új elemzése azonban azt mutatja, hogy a majáknak közel 500 ehető növény állt rendelkezésükre, amelyek közül sok rendkívül szárazságtűrő volt.

Még a legszélsőségesebb aszályos helyzetben is –és nincs egyértelmű bizonyítékunk arra, hogy a legszélsőségesebb helyzet valaha is bekövetkezett volna –59 ehető növényfaj maradt volna fenn

– mondta Santiago.

A maják a legszívósabb növények közül többek között a maniókához, annak ehető gumóihoz és a pálmaszívhez folyamodtak volna. Egy másik a chaya, egy cserje, amelyet a maják háziasítottak, és amelyet utódaik ma is fogyasztanak. Leveleinek magas a fehérje-, vas-, kálium- és kalciumtartalma.

A chaya és a manióka együtt hatalmas mennyiségű szénhidrátot és fehérjét biztosítottak volna

– mondta Santiago.

Mivel nem talált egy őshonos maja élelmiszernövényeket összesítő listát, Fedick nemrég összeállított és közzétett egyet. Mivel sok spekuláció kering a szárazságról mint a maja társadalmi zavarok okáról, ő és Santiago úgy döntöttek, hogy a listán szereplő mind a 497 növényt megvizsgálják a szárazságtűrés szempontjából.

Bár a kutatóknak nincs egyértelmű válaszuk arra, hogy miért bomlott fel az ősi maja társadalom, a vizsgálat után azt gyanítják, hogy főleg a társadalmi és gazdasági felfordulások játszottak döntő szerepet a sajnálatos eseménysorozat bekövetkeztében és nem a szárazság.

Egyet tudunk, hogy az a túlságosan leegyszerűsített magyarázat, miszerint a szárazság vezetett a mezőgazdaság összeomlásához, valószínűleg nem igaz

– mondta Fedick.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk