Chichen Itza maja templom, Yucatan, Mexikó
Fotó: Getty Images

8 furcsaság az ókori majáktól, ami nekik teljesen hétköznapi volt

A középiskolai történelemórán megtanultunk az alapokat a maja birodalomról, de arról keveset tudunk, hogy milyen különös emberek voltak, fejlett társadalmi berendezkedéssel. Az ősi civilizáció Mexikó déli részén, Guatemalában, Belize északi részén és Honduras nyugati részén élt. Összegyűjtöttük a legfurcsább tényeket a maja birodalom életéről.


1. A maják csokoládéval téptek be


A maják erjesztették a kakaóbabjaikat, így készítettek mámorító csokoládéitalt. Ahelyett azonban, hogy a szokásos módon fogyasztották volna, beöntéssel adták be maguknak. Az egyik elmélet egy maja művészeti alkotásra hivatkozik, amely egy olyan maját ábrázol, aki egy kádnyi anyag felett lógva kapja azt hátulról, miközben hánytatja magát. Talán így akarták felgyorsítani a mámor folyamatát, amikor a gyomor már nem volt rá hajlandó.

Ez is érdekelhet: Megfejtettek egy maja edényen lévő hieroglifát

​​2. A maják emberáldozatokat mutattak be

maja ritu\u00e1l\u00e9n r\u00e9szt vev\u0151 ember

Fotó: Getty Images

A maják úgy hitték, hogy az emberáldozat táplálék az istenek számára, melyet kötelező elvégezni, ha új uralkodó kerül hatalomra, vagy új épületet avatnak. Az áldozatokat általában hadifoglyokból gyűjtötték össze, bőrüket kékre festették, fejdíszt adtak rájuk, és négy kísérő tartotta őket az oltáron. A fő kísérő egy szertartásos késsel kivágta az áldozat szívét, amit átadtak a papnak, aki a vért egy istenképre kente. A holttestet ezután ledobták a templom lépcsőjén, majd a papok megnyúzták, és a táncosok magukra vették, hogy az újjászületést szimbolizálják.

3. Az elit gyermekeit arra kényszerítették, hogy kancsalok legyenek

A maják úgy gondolták, hogy a kancsal szem a nemesség jele, sőt, fizikailag is vonzó tulajdonságnak tartották. Cérnaszálat akasztottak a gyermekük szeme közé, a végére egy követ vagy gyantagolyót erősítettek, hogy a baba erre fókuszáljon. Ettől a szemük befelé fordult, és életük végéig enyhén kancsalok lettek. A modern maják még ma is folytatják ezt a hagyományt, mert még mindig vonzónak tartják a kancsal szemeket.

Ha tovább olvasnál: Ezek a tényezők okozhatták a maja civilizáció összeomlását

​4. Termékeny tetoválóművészek voltak

egy maja jelmezbe \u00f6lt\u00f6z\u00f6tt, ritu\u00e1l\u00e9t bemutat\u00f3 mexik\u00f3i csoport

Fotó: Shutterstock

A baktériumelméleti ismeretek hiánya miatt a maja tetoválások gyakran fertőzéshez és betegséghez vezettek, ezt azonban a folyamat részének tekintették – a fájdalom és a betegség elviselése az isteneknek hozott áldozat része volt, ezért minél kevesebb fájdalmat kellett mutatniuk a művelet során. Pedig a majáknál ez a folyamat lényegesen fájdalmasabb lehetett, mint manapság. A képet először felfestették az egyénre, majd a minta mentén vágásokat végeztek, melyek ily módon színes tetoválássá hegesedtek. Férfiak és nők egyaránt kaptak tetoválást, és bárhol megtalálható volt a mellkasukon, a hátukon, a karjukon, a lábukon vagy az arcukon.

​5. A nagy orr volt a divat

Mivel úgy hitték, hogy az istenek kukoricából formálták őket, ezért a kukorica hosszú, karcsú természetét tekintették a szépség legmagasabb formájának. Nagyon szerették a hosszú, karcsú arcokat is, ezért hajlamosak voltak a fejkötésre, fejdíszítésre (tollakkal, jaguárbőrrel, virágokkal, gyógynövényekkel és ékszerekkel) és a koponya megnyújtására. A maja koponyák vizsgálata kimutatta, hogy 90%-ukat mesterségesen megnyújtották. A maják a nagy és kiemelkedő orrokat is szerették − sokan még mesterséges orrhidat is viseltek. Az ideális maja férfi kukoricaistenük, Yum Kaax ábrázolásai mutatják meg.

​6. A maja piramisokat a csillagászati események tükrözésére építették

Chichen Itza maja templom, Yucatan, Mexik\u00f3

Fotó: Getty Images

Képzeld el, hogy a 24 méter magas, kőből készült lépcsős piramis tövében állsz, és a lenyugvó nap hatására egy árnyék csúszik lefelé a piramis lépcsőjén a kőből faragott, tollas kígyóisten, Kukulkán fejéhez. Ezt a Chichén Itzá maja piramisnál tapasztalhatod meg napéjegyenlőség idején. A piramison az év folyamán megjelenő különböző fényminták fontos dátumok megjelölésére szolgálhattak. Egy agrártársadalom számára létfontosságú volt, hogy pontosan tudja, az év melyik szakában kell vetni és aratni. A templomnak még numerológiai szimbolikája is van. Négy oldalán egyenként 91 lépcsőfok a négy évszak 91 napját jelképezi, ami összesen 364-et tesz ki. A legfelső emelvény a 365-ik.

​7. A maják több mint 250 istent tiszteltek

Az összes maja istent lehetetlen számontartani. Ez részben annak köszönhető, hogy sok isten neve és a mítoszok egyes részletei régiónként változnak. A mítoszok alapjai azonban a különböző nevek ellenére is ugyanazok maradnak. Például − akár tizenhárom istenről volt szó, akár kettőről – egyetértés van abban, hogy az istenek kukoricából teremtették az emberiséget. A maja élet minden aspektusához tartozott legalább egy istenség. Néhányukról semmilyen információ nem érhető el, másokat egymással, vagy a későbbi keresztény elképzelésekkel keverik össze. Teljesebb képünk lenne a maja teológiáról, ha az európaiak nem égették volna el a könyveiket.

​8. A maják sok szempontból modern civilizáció voltak

Háromezer évvel ezelőtt a maják díszes kőből épült városokban éltek, amelyeket hatalmas úthálózat kötött össze − ez lehetett az első ősi kőút-hálózat. A maja városokban nem csak hatalmas kőtemplomokat lehetett találni, öntözőcsatornákat, gátakat, víztározókat is építettek. Ezek a mérnöki projektek nagy és összetett társadalmat igényeltek. Élelmiszer többlettel és oktatási intézménnyel kellett rendelkezniük, ami lehetővé tette, hogy a mérnökök megtanulják az előző generációktól örökölt matematikai és építőipari ismereteket.

Forrás: History Collection


A figyelmetekbe ajánljuk