maja edény

Megfejtettek egy maja edényen lévő hieroglifát

A régészek lefordították a Mexikó délkeleti részén, Yucatánban tavaly ősszel feltárt maja edényen található hieroglifákat, és azonosították az ősi Oxkintok városállam egyik nemesének, Cholomnak a nevét.


A kerámiatálat 2021 októberében fedezték fel Maxcanú város közelében, a vitatott maja vonat útvonalán végzett ásatások során. Eredeti régészeti kontextusában, egy pre-hispán kori lakóház belsejében volt, és mellette egy tányért is találtak. A két tárgy a késő klasszikus korból (Kr. u. 600-800) származik.

A tál tetején lévő sávba vésett 11 írásjel a következőket jelenti:

Az úr azt mondja, hogy a felületére vésték, a táljába vagy edényébe, a csészéjébe, az atole, a Cholom, a sajal számára.

Az atole egy hagyományos forró ital, amelyet vízzel, cukorral, cinóberrel és vaníliával elkevert kukoricalisztből készítettek.

A sajal pedig az ajaw (a király vagy uralkodó) szóvivője/írója volt, nem voltak a királyi család tagjai, de az elithez tartoztak, akiket a maja hieroglifák írására és olvasására képeztek ki, valamint arra, hogy továbbítsák az ajaw parancsait és kiáltványait.

A vonatprojekt ugyanazon szakaszában találtak egy hasonló edényt, amelynek fennmaradt felirata arra utal, hogy sajal számára készült, de ez volt az egyetlen azonosítható írásjel az edényen. Nem maradt fenn olyan név, amely egy személyhez kötné a címet.

A Cholom név a „chol" (maja nyelven "felszabadítani") és az „om" (személy, aki felszabadít) szavakra lehet osztani. A Cholom glifáját egy másik maja régészeti lelőhelyen, Oxkintokban talált kerámiatárgyon is dokumentálták. Ezen az edényen uylul, azaz „hallgató" néven volt leírva. Oxkintok regionális jelentőségű város volt, amely a késő preklasszikus és a késő posztklasszikus időszak között (kb. i. e. 600 - i. sz. 1500) virágzott.

A régészek még nem tudják, hogy az agyagtál és a tányér pusztán használati tárgyak voltak-e, vagy rituális célokra használták őket, azonban az esetleges nyomanyagok vagy maradványok elemzése megválaszolhatja ezen kérdések egy részét. Annyit viszont tudni, hogy mindkettő Chocholá stílusú kerámia, egy olyan típus, amelyet Yucatán északi és nyugati részén találtak, és amelyet bazaltreliefes hieroglifikus írások jellemeznek, beleértve a tulajdonos nevét és a tárgy rendeltetését.

Forrás: ITT

A figyelmetekbe ajánljuk