Oscar-díjak
Fotó: Shutterstock

5 színész, akit Oscar-díjasnak gondolsz, pedig nem az

Minden színművész arról álmodik, hogy egy nap Oscar-díjas lehessen. Néhányan talán tovább is, mint kellene. Alábbi cikkünkbe öt olyan személyt gyűjtöttünk össze, akik kimagasló tehetségük ellenére még nem nyerték el az aranyszobrot.


Amy Adams

Adams nevét sokan a 2007-es Bűbájból, vagy annak a 2022-es folytatásából ismerik. Filmográfiájában azonban érdemes továbbmenni, hiszen ezeken túl számos híres alkotásban játszott. Többek között benne volt a Kapj el, ha tudsz!-ban, illetve A harcosban és a Kételyben is. Immáron lassan három évtizedes pályafutása alatt többször is kapott jelölést Oscarra, de még sosem tért haza győztesen a gálaestről.

Legutoljára az Alelnök című filmben nyújtott alakításáért indult esélyesként 2019-ben.

Bradley Cooper

Cooper munkásságát több filmes díjjal is jutalmazták már, színészként és rendezőként egyaránt, ám az Oscar-díj — a jelölések ellenére — eddig még nem találta meg. Említésre méltó alakításai között meg kell említeni a Lady Gagával közös, nagy sikerű filmjét, a Csillag születiket, illetve a 2014-es Amerikai mesterlövész című háborús drámát.

Willem Dafoe

Az ezerarcú színész, aki tehetségének hála tökéletesen helytáll Marvel-szerepekben, illetve drámai alakítást igénylő filmekben is. Nagy repertoárja miatt valószínűleg senkinek sem kell őt bemutatni. Bár egy tehetséges művész, a szakma legnagyobb kitűntetését mégsem tudta még elnyerni.

Eddigi karrierje során négy filmjéért jelölték a díjátadón: A vámpír árnyéka, Floridai álom, Van Gogh az örökkévalóság kapujában, A szakasz. Ezek közül a Floridai álom volt az, amiért a legtöbben Dafoe-nak ítélték volna a győzelmet, de az Akadémia máshogy döntött. Abban az évben Sam Rockwell vitte haza a trófeát.

Tom Cruise

A híres akciófilmsztár sok ember filmnézési szokásait meghatározta. Míg a Top Gun 1986-ban szegezte minden rajongó tekintetét az égre repülőket nézni, addig a 2022-ben megjelent folytatás — Top Gun: Maverick — egy új generációval tette ugyanezt. Ezek mellett még a Mission: Impossible-filmek a legmeghatározóbbak a karrierjéből, viszont ezek egyikéért sem jár Oscar.

Egyéb munkái közül háromért kapott jelölést színészeknek szóló kategóriákban. Az első a Született július 4-én (1989) volt, majd a 96-os Jerry Maguire – A nagy hátraarc. Végül az 1999-ben debütált Magnóliáért sem kapta meg a szobrot.

Michelle Pfieffer

Pfieffer az első jelentősebb szerepét 1982-ben kapta a Grease 2-ben. Onnantól már csak felfelé ívelt a karrierje. Hogy csak pár munkáját említsük játszott többek között A sebhelyesarcúban, a Batman visszatérben, illetve 2017-ben még a Gyilkosság az Orient expresszen című krimiben is. Oscar-jelölést eddig háromszor kapott, de ezek egyikét sem tudta győzelemre fordítani.

Forrás: Independent

A figyelmetekbe ajánljuk