Oscar-díjak.

Oscar 2023: ez a 300 film van még versenyben a legjobb filmnek járó jelöltségért

Nemsokára beindul a filmes-sorozatos díjszezon, ennek okán az Amerikai Filmakadémia közzétette azon filmek listáját, amelyek elhódíthatják a 95. Oscar-gála legjobb filmjének járó aranyszobrocskáját.


A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia közzétette annak 301 filmnek a listáját, amelyek jogosultak a 2023-as legjobb film Oscar-díjra.

IDE kattintva megtekintheted a teljes listát, amely idén nem csupán a filmek címét és rendezőit, hanem a főbb színészek nevét is tartalmazza.

Ahhoz, hogy egy játékfilm egyáltalán rákerülhessen a szóban forgó listára az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

  • 2022. január 1. és december 31. között hat amerikai nagyváros – Los Angeles megye, New York City, az öbölvidék, Chicago, Miami és Atlanta – valamelyikében kereskedelmi filmszínházban kell bemutatkozni az alkotást;
  • legalább hét egymást követő napon át kell futnia ugyanazon a helyszínen;
  • a filmek játékidejének több mint 40 percnek kell lennie.

Ez is érdekelhet: A pofozkodós balhé után Chris Rock úgy döntött, nem vállalja a 2023-as Oscar-gála vezetését

Az idei Oscar – az előzőekhez hasonlóan – minden bizonnyal óriási versennyel és izgalmakkal kecsegtet. Pontos tippelgetésekbe ennyivel a ceremónia előtt természetesen nagyon nehéz belemenni, de az már most látszik, hogy komoly harc lesz a legjobb film díjáért.

A filmes szakemberek komoly esélyesként tekintenek a Dan Kwan által rendezett Minden, mindenhol, mindenkorrra, de a Brad Pitt és Margot Robbie által fémjelzett Babylon, a Cannes-i győztes, A szomorúság háromszöge, az Elvis-film, illetve Steven Spielberg által jegyzett Fabelman családis simán odaérhet az első helyre. További esélyesként emlegetik még a A nők beszélnek, A sziget szellemei, Tárés Top Gun: Maverick című mozikat is.

R\u00e9szlet a Babylon c\u00edm\u0171 filmb\u0151l.

Részlet a Babylon című filmből.

Paramount Pictures

Az idei Oscar esélyekről, már mi is szót ejtettünk, azt a cikket IDE KATTINTVA érheted el.

Magyarország idén a taxisblokádot, illetve Antall József életét bemutató Blokádotnevezte az Oscarra, azonban a mozinak sajnos nem sikerült felkerülnie a Legjobb idegennyelvű filmeket tartalmazó shortlistre.

Az Akadémia mintegy 9623 szavazásra jogosult tagja csütörtöktől kezdheti meg a szavazólapok kitöltését, a voksolás január 17-én 17 órakor ér véget. A 95. Oscar-díjra jelölteket január 24-én jelentik be, az Oscar-díj átadó ünnepségét pedig március 12-én élőben közvetítik a hollywoodi Dolby Színházból.

Forrás: Deadline

A figyelmetekbe ajánljuk