vízen lebegés
Wikimedia

Vízen lebegés és pisztolypárbaj: az olimpiák történetének 5 legbizarrabb versenyszáma

Az újkori olimpiai játékok kezdetén több érdekes sportággal is kísérleteztek a századforduló környékén. Sok versenyszám nem is húzta sokáig, érthető módon. Mutatunk öt teljesen értelmetlen sportágat, amik csak egy rövid lábjegyzetet hagytak maguk után az olimpiák történetében.

Élő galamblövészet

Néhány versenyző, középen a győztes: Maurice Fauré (Franciaország), Léon de Lunden (Belgium) és Donald Mackintosh (Ausztrália)

Wikipedia/ Jules Beau / Gallica Digital Library

Az élő galamblövészet volt az olimpiák történetének legkegyetlenebb versenye. A játékot az 1900-as olimpián indították el. Rengeteg madarat engedtek ki egyenként a lövészek elé, akiknek annyi volt a feladatuk, hogy lelőjék őket.

A résztvevőt diszkvalifikálták, ha két lövést elhibázott. Értelemszerűen az a résztvevő nyert, aki a legtöbb madarat lőtte le. Ennek következtében körülbelül 300 madarat öltek meg a verseny alatt, az első helyet Leon de Lunden (Belgium) szerezte meg 21 madár megölésével.

Az élő galamblövészetet betiltották az állatvédők tiltakozása miatt, így az 1900-as olimpia volt az első és utolsó alkalom, amikor egy olimpián szándékosan öltek állatokat.

200 méteres úszó akadályverseny

Az aranyérmes Frederick Lane

Getty

A 200 méteres akadályúszást szintén az 1900-as párizsi olimpián rendezték meg. A Szajnán bemutatkozó sportág az úszóverseny az akadályfutás kombinációja volt.

A résztvevőknek a verseny során különböző akadályokkal kellett szembenézniük. Át kellett mászniuk egy oszlopon, majd néhány csónakon, és egy kicsit még a csónakok alatt is kellett úszniuk.

Az ausztrál Frederick Lane kaparintotta meg az aranyérmet a versenyen, aki mindössze 13 másodperccel volt lassabb, mint az akadályok nélkül.

Érdekesség, hogy a versenyt úgy sikerült megnyernie, hogy rájött, hogy a csónakokba a leghatékonyabban hátulról lehet bejutni. Az biztos, hogy szórakoztató lenne nézni a sportágat, ha valaha is visszatérne az olimpiai játékokra.

Vízen lebegés

A verseny

Wikimedia

A Plunge for Distance, vagy vízen lebegés valószínűleg minden idők legbénább sportja. A sportág be is mutatkozott az 1904-es olimpiai játékokon. A versenyen a résztvevők álló helyzetből ugranak a vízbe, majd 60 másodpercük volt arra, hogy a lehető legmesszebbre jussanak a karok és lábak mozgatása nélkül.

Minden bizonnyal a sportolók sem lelkesedtek annyira a versenyszámért, mivel csak öten indultak. Ha valakit érdekelne: az amerikai William Dickey 19,05 méteres hosszal szerezte meg az aranyérmet, utána az ezüstöt a szintén amerikai Edgar Adams 17,53 méterrel, a bronzérmet pedig az ugyancsak amerikai Leo "Budd" Goodwin 17,37 méterrel.

Érthető módon a sportág az 1904-es olimpia után ki is került a versenyszámok közül.

Hőlégballonozás

Wikimedia

A hőlégballonozás is az egyik legfurcsább sportágként van számon tartva az olimpiák történetében, ami az 1900-as nyári olimpián jelent meg hivatalos versenyszámként. Az eredményeket az időtartam, a távolság, a magasság, a leszállási képesség és a célhoz való közelség alapján értékelték.

A versenyszámban 61 férfi és három nő versenyzett, az indulás minden nemzet számára nyitott volt, de csak amatőrök vehettek részt rajta.

A francia Henry de la Vaulx két világrekordot is felállított az időtartamban és távolságában. Az 1900-as nyári olimpiai játékok a hőlégballonozás szerelmesei számára ugyan reménysugár volt, de ez gyorsan össze is omlott, mivel a szám többet nem jelent meg az olimpiákon.

Pisztolypárbaj

Az Egyesült Államok csapata az 1908-as játékokra, jobbra Carlberg, aki második lett

Getty

A párbajban résztvevők azonos fegyverekkel hívták ki egymást, és ténylegesen halálos harcot vívtak. Szerencsére a párbaj már hosszú ideje tiltva van, de az 1906-os athéni időközi olimpián rendeztek egy „Pisztolypárbaj" nevű versenyt, ami még az 1908-as londoni olimpián is bemutatkozott.

Az 1906-os olimpián nem lőtték egymást agyon az emberek, ehelyett a versenyzők kabátba öltözött próbababákat lőttek. A bábu mellkasán lévő bikaszemre kellett lőniük. Léon Moreaux Franciaországnak aranyat, Cesare Liverziani Olaszországnak ezüstöt, Maurice Lecoq Franciaországnak pedig bronzot szerzett.

Az 1908-as londoni olimpián a pisztolypárbajt csak Londonban rendezték meg bemutató sportágként. A különbség az volt, hogy ezúttal próbababák helyett a versenyzők lőttek egymásra. A pisztolyokat viaszgolyókkal töltötték meg, és a résztvevők kezének védelmére módosított pisztolyokat használtak.

A párbajozók vaskos fémmaszkokat és nehéz ruhákat viseltek a biztonság kedvéért, de ennek ellenére is előfordult néhány sérülés. A görög Konstantinos Skarlatos aranyat, a svéd Hohan Huber von Hoist ezüstöt, a szintén svéd Wilheim Carlberg pedig bronzot szerzett.

A következő években már nem rendeztek pisztolypárbajt.


A figyelmetekbe ajánljuk