Odin.

Váratlan helyen bukkantak rá a legkorábbi Odint említő leletre

Egy Dániában nemrégiben feltárt arany medálon található a legkorábbi ismert felirat, amelyen Odin északi istenre hivatkoznak.


A régészek úgy vélik, hogy a medál – amelyet bracteátnak neveznek, és vékony, préselt aranyból készült – a Kr. u. ötödik századból származik, így 150 évvel idősebb, mint az eddigi legrégebbi ismert, az északi mitológiát említő lelet.

A rúnáknak nevezett betűkkel írt felirat ezt mondja: „Ő Odin embere", emellett pedig még a „Jaga" vagy „Jagaz" nevet is említik az északi nyelv egy korai formáján. Úgy gondolják, hogy a felirat a tulajdonosára, egy törzsfőnökre vagy királyra utal, aki az istent felmenőjének vallhatta.

Úgy gondolom, hogy a megfogalmazás a központi motívumra utal, amely egy lovas férfit és a helyi mágnást vagy királyt ábrázolja, aki az istenek királyának és a királyok istenének, Odinnak a leszármazottjának mutatja magát. Más irodalmi bizonyítékaink is vannak arra, hogy a királyok szerették magukat az istenek leszármazottaiként bemutatni

– mondta Lisbeth Imer, a Dán Nemzeti Múzeum runológusa és írásszakértője.

Ez is érdekelhet: Kutatók rájöttek, hogy a vikingek miért hagyták el Grönlandot

Imer és kollégája, Krister Vasshus nyelvész több mint egy évet töltöttek a bracteáton található rovásfelirat megfejtésével, amely egy aranykincs része volt, amelyet 2021-ben tártak fel a dániai Jyllandiában. A lelet közel 1 kilogramm aranyat tartalmazott, és egy közeli város után „Vindelev-horta" néven vált ismertté.

Az északi mitológiában Odin volt az istenek királya; a halál, a bölcsesség, a mágia és a rúnák istene, valamint az istenek és a halandók „mindenható atyja". Bár az északi panteonban több tucat istenség szerepelt, Odin egyike volt a három fő istennek, akiket az északi vallásban imádtak, Thor és Frey mellett.

Odint gyakran csak egy szemmel ábrázolják, mert a legenda szerint kivájta a másik szemét, hogy páratlan tudásra tegyen szert.

Imer szerint a rovásfelirat idősebbnek tűnt, mint a medál többi része, valószínűleg azért, mert ez egy szent felirat volt, amelyet megérintettek, hogy „erőt nyerjenek".

Fontos megjegyezni, hogy a felirat felfedezése máris befolyásolta a többi aranybraktáton található szövegek értelmezését: Észak-Európa szerte több mint 1000 ilyen aranyleletet találtak, és ezek közül több mint 200-nak van felirata.

Úgy tűnik továbbá, hogy a lemásolt braktátot ugyanarról a szerszámról bélyegezték, mint egy másikat, amelyet 1852-ben találtak a dániai Funen szigetén, és amelyet a Dán Nemzeti Múzeumnak adtak át, bár annak feliratát soha nem sikerült megfejteni.

Tehát a Nemzeti Múzeum 170 éve birtokában van egy felirat, amelyen az Odin szó szerepel - de egészen a közelmúltig nem tudtunk róla

– mondta Imer.

Forrás: Live Science

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk