Kutatók rájöttek, hogy a vikingek miért hagyták el Grönlandot

Kutatók rájöttek, hogy a vikingek miért hagyták el Grönlandot

Négy évszázadon át Grönland déli partvidéke jelentette a viking megszállás egyik központját. De akkor miért hagyták maguk mögött?


A vikingek 985-ben érkeztek Grönlandra, ahol kiirtották az őshonos növényzetet, hogy dús fűvű legelőket nyerjenek fő táplálékuk, a szarvasmarhák számára. A gyarmat lakossága a csúcsponton több ezer főt számlált, akik három nagyobb településen éltek. A 15. század elején azonban váratlanul elhagyták Grönlandot. Eltűnésükre a kutatók különféle magyarázatokkal álltak elő, például a gazdasági összeomlással, járványokkal, de főleg a kis jégkorszak okozta erős lehűléssel – írja a ScienceAlert.

Most azonban úgy tűnik, nem ezek volt az okok, hanem valami egészen más.

Egy kutatócsoport, a massachusettsi Amhersti Egyetem tudósa, Boyang Zhao vezetésével úgy véli, hogy a súlyosbodó szárazság okozta a vikingek távozását Grönlandról.

A kutató csapata az egykori kolónia keleti településének egyik legnagyobb farmjának helyszínére ment, és három évig ásott anyagmintákat a közeli tómederből. Ez az üledékből, baktériumokból és bomló növényi anyagokból álló föld 2000 éves történetet mesélt el a stabil hőmérsékletről és az egyre csökkenő csapadékmennyiségről.

A 14. század végére a térségben melegebb volt a megszokottnál, és a magasabb hőmérsékletek tovább súlyosbíthatták a tartós szárazságot. A dél-grönlandi marhatenyésztők és a földművesek addig sem voltak könnyű helyzetben a nehéz körülmények miatt, például tavaszonként marháik olyan gyengék voltak, hogy alig bírták saját lábukon elhagyni az istállójukat, ekkor a gazdáknak kellett a legelőkre vinniük a jószágokat.

A hosszúra nyúló aszály végül oda vezetett, hogy ijesztően kevés fű termett a szarvasmarhák táplálására. Ez pedig arra kényszerítette a vikingeket, hogy tengeri emlősökre vadásszanak, ami veszélyes és bizonytalan megélhetési forrást jelentett a már jól bevált szárazföldi állattartáshoz képest.

Ekképpen a szakértők úgy vélik, hogy ez az aszályos periódus, illetve az egyéb felmerülő problémák jelentős mértékben hozzájárulhattak ahhoz, hogy a vikingek elhagyták a szigetet.


A figyelmetekbe ajánljuk