Fekete macska
Unsplash/Clément Falize

Miért is félünk pontosan a péntek 13-ától?

Az utolsó hétvégék egyikéhez érkeztünk a nyári szezonból. Jó hír, hogy ismét kánikulára számíthatunk, és az időjárás nem tesz keresztbe a finisben azoknak, akik a vízpart felé vennék az irányt. Rossz hír, hogy akik babonásak, minden bizonnyal nem élvezhetik mindezt, hiszen ma van az év első, és egyben utolsó péntek 13-ai napja.

A kőbevésett ünnepeink után, valószínűleg ez az a (rugalmas) dátum, amelyet mindenki ismer; sokan pedig még félnek is tőle. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy honnan is ered a misztikus nap, és mitől és miért félünk egyáltalán?

Könnyű válasz lenne, ha a péntek 13-a eredete egyetlen, történelmileg bizonyított válasszal szolgálna; de ahogyan az a babonáknál lenni szokott, közel sem ilyen egyszerű. Kicsit utánajártunk.

Nem is annyira régi babona

Meglepő lehet, de a péntek 13-a összekapcsolása mindenféle negatív eseményekkel kifejezetten rövid ideje létezik írásos formában. A legtöbb forrás az első baljós lejegyzést egy ismert olasz zeneszerző, Gioachino Rossin halálához köti, aki 1868. november 13-án, pénteken hunyt el. Egy évvel halála után, egy róla készült életrajzi könyvből pedig az is kiderült, hogy Rossint pontosan 13 barátja vette körül a halálos ágyán.

A könyv előtt a balszerencsés péntek 13-a csak szóbeszéd volt.

IV. Fülöp királyhoz is köthető egy eset: 1307. október 13-án (pénteken) több száz templomos lovagot tartóztatott le, hogy máglyahalála vagy kínzókamrába küldje őket. Természetesen arra, hogy ez valóban péntek 13-án történt volna, nincs bizonyíték.

Péntekre rájárt a rúd 

Ha a dátumot különválasztjuk egymástól, akkor már jóval nagyobb káosszal találkozhatunk: a pénteknek és a 13-as számnak is évezredeikig visszanyúló története van.

Kezdjük a péntekkel.

Ez a nap már az ókori Rómában elveszítette a jó hírét, ugyanis péntekre időzítették a kivégzéseket. Következtetésképpen, ezen a napon feszítették keresztre Jézust is. Ezt a szokást egyébként Európában egészen a 19. századig megtartották, így évszázadokon át az embereknek görcsbe rándult a gyomruk minden péntek reggel.

Egyesek szerint a péntek még korábban, az első emberpárnál romlott el: minden bizonnyal Ádám ezen a napon esett kísértésbe, ahogy Káin is pénteken ölte meg testvérét, Ábelt.

Peter Paul Rubens festménye: Ádám és Éva

Az angolokat sem kellett félteni, ha egy kis uszításról volt szó, az amúgy is sokat kapott péntek ellen: az angol „friday" szó Freyja, a szerelem, szexualitás, szépség és termékenység viking istennőjének nevéből ered. A keresztény egyház természetesen nem nézte jó szemmel, hogy más vallás is fókuszt kap, ezért szegény Freyját elhordták mindenféle boszorkánynak, a vikingeknél ünnepelt „Freyja's day"-t pedig elátkozott és szerencsétlen napnak titulálták.

A 13-as se tartozott a kedvencek közé

ProfiMedia

A 13-as számnak sem jutott sok jó az évszázadok során. Már az ősi Kínában és Egyiptomban megbélyegezték, mivel a 12-es szám szimbolizálta a tökéletességet (12 hónap, 12 apostol vagy éppen 12 csillagjegy). Így az utána következő szám balszerencsét hozott, és megbontotta a tökéletességet.

De itt is feltűnik a kereszténység:

Jézus keresztre feszítése előtti napon 13-an gyűltek össze az utolsó vacsorára. Itt úgy tartják, hogy maga Júdás volt a 13. vendég, aki az asztalhoz ült.

A germán-kelta mitológiában is szerepel egy hasonló történet, miszerint Loki, a ravaszság és ármány istene tizenharmadikként vett részt azon a vacsorán, amelyet végül fenekestül felforgatott, hiszen mérgezett nyílvesszővel megölte Baldrt, a szépség istenét. Az ünneprontás egy régivágású háborúhoz vezetett az istenek között – azaz Ragnarökhöz .

A gazdaság is megérzi

Gustave Courbet: Önarckép, 1841

A pénteki nap és a tizenhármas szám vegzálása végül elérte a célját, és a mai napig érezhető a hatása.

Felmérések szerint Észak-Amerikában nagyjából 20 millió embert érint a péntek 13-fóbia, amely miatt rengetegen be sem mennek dolgozni a munkahelyükre – mindez pedig körülbelül 800 millió dollár kiesést okoz.

Ezen felül rengeteg szállodában kihagyják a 13-at a szobák számozásánál, ahogy a felhőkarcolókon is a 12. emeletet a 14. követi. Többek között Napóleon és Franklin D.Roosevelt sem ült le egy olyan asztalhoz, amely körül tizenketten tartózkodtak. Utóbbi még a titkárnőjét is készenlétben tartotta ilyen esetekre.

A hétvége mindenkié! 

A péntek 13-ai dátumtól való félelem ma már kikopóban van, de sokan inkább nem kockáztatnak. Ebben az évben csak ma jelenik meg a naptárban, ráadásul utána jön a szombat és a vasárnap is, amikor ki lehet mozdulni egy kis kirándulásra, így mindenkinek biztosítva van egy tökéletes augusztusi hétvége.


A figyelmetekbe ajánljuk