kiállítás

4 bizarr tárgy, amit valaha árverésre bocsátottak

Ha valami árverésre kerül, az legtöbbször azért történik, mert a tárgyat felbecsülhetetlen értékűnek ítélték. Azonban akadtak olyan esetek, amikor egy igazán szokatlan tárgyat kínáltak eladásra. Az aukciók világa tele van érdekes vásárlásokkal, a vírusfertőzött laptopoktól kezdve az önmagukat felaprító festményeken át. Íme, néhány bizarr árverésre bocsátott tárgy!


A Titanic mentőcsónakjából származó keksz

A Titanic tragikus süllyedését túlélő tárgyak közül valószínűleg egy keksz lenne a legutolsó dolog, amire gondolunk. A Spillers and Bakers rágcsálnivalója azonban nemcsak túlélte a hajó elsüllyedését, hanem a világ legértékesebb kekszévé is vált. Ezt a kekszet a Titanic túlélőit felvevő Carpathia egyik utasa mentette meg. Az utas, akit James Fenwicknek hívtak, egy borítékban őrizte, egy felirattal együtt, amelyen ez állt: „ez keksz a Titanic mentőcsónakjából 1912 áprilisából származik".

2015-ben az étel árverésre került, és egy görögországi gyűjtő több mint 9 millió forintért vásárolta meg.

John Lennon foga

Tekintettel arra, hogy mennyire fontos számunkra, hogy jól megrágjuk az ételt, a fogaink bizonyára nagyon értékesek. De vajon annyira, hogy több millió forintot költsünk egy másik ember fogára? Talán nem. Ha azonban egy sztár fogairól van szó, mondjuk egy olyan híres zenészé, mint John Lennon, akkor valóban szép összeget lehetne érte kapni. Ezért van az, hogy 2011-ben, amikor egy elszíneződött zápfogat, amely egykor Lennoné volt, árverésre bocsátottak, 12 millió forintért kelt el.

Az ilyen leleteket általában DNS-bizonyítékkal kell alátámasztani. Sajnos az eladás idején a fog túl törékeny volt a vizsgálathoz. Mivel azonban közvetlenül Dorothy „Dot" Jarlettől, Lennon házvezetőnőjétől származott, az aukciósház hitelesnek ítélte.

Vírussal fertőzött laptop

Ki gondolta volna, hogy egy vírusfertőzött laptop valaha is értékes lesz? Azonban 2019-ben egy ilyen laptopot elképesztő, mintegy 520 millió forintért adtak el. Guo O Dong művész és a Deep Instinct kiberbiztonsági cég közös vállalkozása, hatféle veszélyes kártevővel sorozta meg a gépet, köztük olyanokkal, mint a 2000-es ILOVEYOU vírus és a WannaCry zsarolóprogram. Ezt követően The Persistence of Chaos (A káosz állandósága) címet viselő műalkotásként adták el.

Ez hogyan lehetett egyáltalán legális? A műalkotás eladói gondoltak erre. Ezért a laptop vevője csak azután kaphatta meg a laptopot, hogy internetes képességeit letiltották. Ettől függetlenül a műalkotás továbbra is emlékeztetheti az emberek arra, hogy az internet milyen kézzelfogható módon befolyásolhatja az életünket.

Szétzúzott Banksy-festmény

2018-ban egy londoni árverésen BanksyLány lufival című képe egyből megsemmisítette magát, miután valaki megvette 1 millió fontért. Ez a kép volt az aukció utolsó darabja, és az árverés végén darabokban jött ki a képkeretbe épített iratmegsemmisítőből. Ezzel pedig egy teljesen új műalkotás jött létre – szakértők úgy vélték, hogy a kép értéke meg is duplázódott ezzel a bizarr hackkel.

A figyelmetekbe ajánljuk