Milliárdos értékű lopott műkincseket szolgáltatott vissza New York Olaszországnak és Egyiptomnak
Shutterstock

Milliárdos értékű lopott műkincseket szolgáltatott vissza New York Olaszországnak és Egyiptomnak

A Louvre egykori vezetője is érintett az ügyben.

Összesen 19 millió dollár, nagyjából 7,7 milliárd forint értékű lopott műkincseket szolgáltatott vissza Olaszországnak a New York-i főügyész – számolt be róla a BBC.

A 19 millió dollárt 58 darab műkincs teszi ki, amik közül volt egy Kr. e. 200 körüli időszakból származó Pallasz Athéné márványfej is, amelynek önmagában közel 3 millió dollár az értéke.

A lopott régiségek magángyűjtők és múzeumok gyűjteményéből kerültek elő. Huszonegy tárgy a New York-i Metropolitan Múzeumból kerül vissza Olaszországba.

A New York-i ügyészség tájékoztatása szerint több csempészt is elítéltek már, akik egy Olaszországot lefedő hálózatot használva lopták el a műkincseket őrizet nélküli helyszínekről. A tárgyakat aztán az Egyesült Államokban Michael Steinhardt amerikai milliárdosnak adták el.

Steinhardt ellen 2017-ben indult vizsgálat, amely során megállapították, hogy a vagyonos pénzügyi befektető fosztogatásból, különböző országokból származó műkincseket halmozott fel New York-i otthonában.

Tavaly egész életére eltiltottak a régiségvásárlástól, és arra kötelezték, hogy adjon vissza 180 illegálisan megszerzett, több mint 70 millió dollár értékű műkincset. Az ügyészség szerint az amúgy filantrópként ismert Steinhardt által vásárolt régészeti leletek közül sokat polgárháborúk és felkelések idején csempésztek ki származási országukból, köztük Szíriából, Izraelből, Görögországból, Egyiptomból, Olaszországból és Törökországból.

New York városa idén már 66 millió dollár értékben adott vissza elrabolt tárgyakat különböző országoknak. A hatóságok éveken át dolgoztak a műkincscsempészek leleplezésén és a lopott tárgyak helyének felderítésén.

Egyiptomnak is járnak műkincsek

Az MTI a napokban számolt be arról is, hogy a New York-i igazságszolgáltatás tizenhat ellopott műkincset adott vissza Egyiptomnak egy nemzetközi műkincscsempész bűnszervezet utáni nyomozás keretében, amelyben a párizsi Louvre múzeum egykori vezetője is érintett volt.

Az egyiptomi főkonzul részvételével tartott ünnepség után Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész bejelentette, hogy tizenhat, összesen több mint négymillió dollár (1,6 milliárd forint) értékű antik műtárgyat adtak vissza az egyiptomi népnek. A műtárgyak közül ötöt a szintén a Metropolitan Múzeumban foglaltak le.

Az öt régiséget a német-libanoni származású Roben Dibb kereskedő, valamint a Kaliforniában élő Simon and Serop Simonian testvérpár vezette csempészhálózat tulajdonította el egyiptomi ásatásokról, Németországon vagy Hollandián át Franciaországba csempészte, ahol a párizsi Pierre Bergé & Associés párizsi cég adta el a Metropolitannek.

A manhattani ügyészség tájékoztatása szerint kilenc embert vettek őrizetbe, illetve helyezte vád alá Franciaországban, közöttük Jean-Luc Martinez volt Louvre- vezetőt.


A figyelmetekbe ajánljuk